Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891649    








Honlapkeszites

MOSZ: a Volán-társaságcsoport átalakításával minõségibb lesz a tömegközlekedés

A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) álláspontja szerint a Volán-társaságcsoport szervezeti átalakításával racionálisabb mûködés, jobb technikai színvonal, minõségibb kiszolgálás valósul meg a tömegközlekedésben, és fontos, hogy ebben a folyamatban a munkavállalók érdekei se sérüljenek.


A Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége a Volán-cégcsoportot érintõ aktuális kérdésekrõl szerdán tartott fórumot Zalaegerszegen.
Palkovics Imre, a szövetség elnöke a rendezvényen az MTI kérdésére elmondta: a szervezeti átalakításról zajlanak a tárgyalások, a MOSZ folyamatos kapcsolatot tart a munkáltatókkal. Céljuk a kompromisszumkeresés, hogy a folyamat során mindkét fél lehetõségei és érdekei érvényesüljenek - hangsúlyozta az elnök.
Szólt arról is, hogy a vállalatcsoportok között regionális egyeztetés zajlik több kérdésben is, ami az eddigi cégenkénti kollektív szerzõdések összehangolását eredményezheti. Emlékeztetett: a munkavállalók juttatásait mindeddig eltérõ módon állapították a különbözõ cégeknél, így ezek egységesítése nem kis problémákat és feladatot jelent mind a munkáltatónak, mind a szakszervezetnek. A szervezeti átalakítás (jogi egységesítés) után nem lehetséges, hogy különbözõ bérek és juttatási rendszerek mûködjenek egyazon cégen belül - mutatott rá Palkovics Imre. A szakszervezetek számára lényeges kérdés, hogy a kiegyenlítõdési folyamatok során ne érje veszteség a munkavállalókat - tette hozzá.
Palkovics Imre kiemelte, hogy a munkáltatók részérõl eddig nyitottságot tapasztaltak. Hangsúlyozta: átlagos szinten nem éri veszteség a munkavállalókat, de amíg a Volán-társaságok gazdaságos mûködése a piaci viszonyok között el nem jut a "helyben képzõdött eredmény szabad felhasználásáig, a plusz jövedelem felosztásáig", addig bizonyos juttatások (például a cafetéria) leszállítása is megtörténhet. Összjövedelmi szinten azonban nem fog bekövetkezni csökkenés – mondta a MOSZ elnöke.
Az átalakulás másik fontos elemének nevezte, hogy miként alakul a foglalkoztatás biztonsága. A racionális átalakítás ugyan magában hordozza a létszámcsökkentést, de szolgáltatói szinteken a kapacitási igény nem fog csökkenni. Ugyanakkor létrejön egy központi adminisztrációs rendszer, így ezen a területen létszámcsökkentés várható - jelezte.
A kétkezi munkavállalók, gépjármûvezetõk esetében viszont semmiféle direkt leépítésre nem kerül sor – hangsúlyozta Palkovics Imre. Elmondta azt is, hogy az év elején kapott tájékoztatás szerint a cégeknél 4-5 milliárd forint áll rendelkezésre az elöregedett gépjármûpark részleges megújítására, így jobb technikai színvonal, minõségibb kiszolgálás lesz a tömegközlekedésben.

 

MTI - Kanizsa



2014-07-03 09:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül