Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891429    








Honlapkeszites

Vízerõmûvekhez fejleszt turbinákat a pacsai Gróf és Társa Kft.

Közel negyedmilliárd forintos támogatás felhasználásával kisebb esésû folyókra alkalmas vízerõmûvekhez fejleszt turbinákat konzorciumi partnereivel a pacsai Gróf és Társa Kft. - tájékoztatta a társaság ügyvezetõje az MTI-t.


A Zala megyei cég vezetõje, Gróf Zsolt elmondta: a fémforgácsolással és mérnöki tevékenységgel is foglalkozó, 1991-ben alapított cég a Körös-Consult Tervezõ és Szolgáltató Kft.-vel, valamint a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban együttmûködve nyert el pályázati forrást a turbina prototípusának elkészítésére. Az Új Széchenyi Terv támogatási rendszeréhez tartozó, piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységre megpályázott forrásból a konzorcium több mint 235 millió forint vissza nem térítendõ támogatást kapott a 303,5 millió forintos költségvetésû programjához.
Az ügyvezetõ elmondta: kis esésû folyókra alkalmas vízerõmûvekhez fejlesztenek turbinát, annak összes gépészeti és villamos kiszolgáló berendezésével. Nemcsak a tervezési, fejlesztési feladatokat végzik el, de két prototípust is gyártanak a 2015 végén záruló projekt keretében.
Hozzátette: legfõbb törekvésük, hogy újra megalapozzák a magyarországi turbinagyártást, illetve olyan tudásbázist hozzanak létre a mérnökiroda keretein belül, amely átfogó és naprakész ismeretekkel rendelkezik ezen a szakterületen. Jelenleg Magyarországon ugyanis nincs olyan cég, amely hat-hét méteres esésû folyókra alkalmas vízerõmûvi turbinákat tud elõállítani, holott a Kárpát-medencében rengeteg az olyan folyószakasz, ahol kedvezõ költségek mellett könnyedén kialakítható a szükséges szintkülönbség.
A jelenleg 24 alkalmazottat foglalkoztató zalai társaság tavaly 380 millió forintos forgalom mellett 8 millió forintos nyereséget ért el. A mostani projekt kapcsán a Széchenyi Tõkealap is tulajdonrészt szerzett, s ezzel párhuzamosan 100 millió forintra emelték a cég saját tõkéjét.

 

MTI - Kanizsa



2014-07-31 08:06:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül