Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892090    








Honlapkeszites

Sberbank: az Oroszországgal szembeni szankciók nem érintik a bankot

A bécsi központú Sberbank Europe AG, illetve a bankcsoportba tartozó 9 kelet-közép-európai leányvállalat nincs az Amerikai Egyesült Államok által szankcionált vállalatok listáján - közölte a bankcsoport magyar leányvállalata az MTI-vel.


A hatályba lépett európai uniós szankciók pedig egyáltalán nem korlátozzák mûködésükben a Sberbank Europe AG-t és az EU területén mûködõ leánybankjait - írták.
Ennek megfelelõen a Sberbank Magyarország Zrt. az eddig megszokott rend szerint mûködik - tette hozzá a bank.
Barack Obama amerikai elnök az orosz pénzügyi szektort érintõ amerikai szankciók bevezetését kedden jelentette be, amely értelmében a szankciókkal sújtott bankok nem kaphatnak 90 napnál hosszabb idõre amerikai bankhitelt. A szankciók célzottan érintik egyebek között a második legnagyobb orosz pénzintézetet, a VTB bankot, annak leánycégét, a Bank of Moscow-t, továbbá az orosz mezõgazdasági bankot (RAB).
Jacob Lew, amerikai pénzügyminiszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország elleni lépéseket úgy állították össze, hogy azok a legkisebb veszteséget okozzák más országoknak, de érzékenyen érintsék az orosz gazdaságot.
Az amerikai elnök korábban azt mondta: a büntetõintézkedések erõs hatással lesznek majd az orosz gazdaságra, mert azokat összehangolták az eddigi legjelentõsebb európai szankciókkal.
Az uniós intézkedések korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tõkepiacokhoz, így péntektõl, a rendelet hatályba lépését követõen az Európai Unióban senki sem vásárolhat sem új kibocsátású részvényt, sem kötvényt, sem bármilyen 90 napnál hosszabb lejáratú értékpapírt, pénzügyi eszközt orosz állami tulajdonban vagy más köztulajdonban lévõ pénzintézettõl vagy vállalattól, amely az orosz gazdaság fejlesztését szolgálja - írja az Európai Unió hivatalos lapja.
Az uniós rendelet szerint a Szberbank, a VTB Bank, a Gazprom állami gázóriás pénzintézete, a Gazprombank, a Vnyesekonombank, valamint a különleges orosz állami mezõgazdasági pénzintézet, a Rosszelhozbankkal semmilyen értékpapír-ügylet nem folytatható.
A tilalom ezeknek a bankoknak az uniós joghatás alatt álló, vagyis a tagállamokban lévõ leányvállalataira nem vonatkozik, de azok nem járhatnak el anyavállalataik helyettesítõjeként, vagyis nem bocsáthatnak ki kötvényt, majd utalhatják át orosz anyavállalatuknak az abból befolyt pénzt - olvasható a hivatalos lapban.

 

MTI - Kanizsa



2014-08-02 08:46:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül