Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892587    








Honlapkeszites

Elemzõk szerint fokozatosan javulnak a munkaerõ-piaci adatok

A gazdaság élénkülésével együtt fokozatosan javulnak a munkaerõ-piaci folyamatok, nem csak a közmunkaprogramok "húzzák" a foglalkoztatási adatokat az MTI által megkérdezett elemzõk szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte, hogy a javuláshoz a versenyszféra egyre jelentõsebb mértékben járul hozzá, köszönhetõen a kormány aktív foglalkoztatáspolitikai programjainak.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt az idei év második negyedévében, 190 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ami 4,8 százalékos növekedés az elõzõ év azonos idõszakához képest.
A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent a második negyedévében, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8,0 százalékra mérséklõdött.
Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzõje kiemelte: 190 ezres bõvülés többségét a nem közfoglalkoztatottak adták, akiknek száma 167 ezerrel nõtt. A közfoglalkoztatottaké ugyanakkor 23 ezerrel, tehát nem csak a közfoglalkoztatás húzta a munkaerõpiacot.
Elsõsorban az iparban volt jelentõs a növekedés, csaknem tíz százalékos, a mezõgazdaságban viszont 3,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak létszáma - hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette azt is, hogy a munkanélküliség öt és féléves mélyponton volt az április-júniusi adatok szerint.
Az elemzõ szerint - összefüggésben a javuló munkaerõ-piaci adatokkal - a kiskereskedelmi fogyasztási tendenciák is kedvezõek. A második negyedévi adatok is megerõsítik az ezzel kapcsolatos várakozásokat, ami a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásokat is javíthatja - közölte.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzõje rámutatott: a foglalkoztatás elsõ negyedéves növekedési üteme nagyobb volt, mint a második negyedévé, mert az elsõ három hónapban jelentõs szerepe volt a téli közmunkaprogramoknak.
Az elemzõ szerint a munkaerõ-piaci folyamatok a közmunkaprogramok hatását kiszûrve is a lassú, de fokozatos javulást mutatnak, ami összhangban van a gazdaság élénkülésével.
Folytatódik az elõzõ hónapokban is megfigyelhetõ tendencia, hogy a gazdasági növekedés javulásával a magánszektorban is nõ a foglalkoztatottság - mondta.
Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a közmunkaprogramok változásai nehezítik a munkaerõpiaci-adatok értékelését, illetve emiatt nehéz megítélni a várható folyamatokat. A kormány újabb közmunkaprogramot tervez, ami várhatóan jelentõsen hat majd az következõ havi mutatókra - hangsúlyozta Nyeste Orsolya.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: újabb csúcson van a foglalkoztatottság, a második negyedévi 61,7 százalékos foglalkoztatási ráta 1992 óta a legjobb.
Az újabb kiváló számokhoz a versenyszféra egyre jelentõsebb mértékben járul hozzá, köszönhetõen a kormány aktív foglalkoztatáspolitikai programjainak - fogalmazott a tárca.
Az NGM hangsúlyozta azt is, hogy az idei év elsõ és második negyedévében is 3,3 százalékkal nõtt a nõk foglalkoztatási rátája az elõzõ év azonos idõszakához képest, ami az uniós tagállamok között az egyik legjelentõsebb bõvülés.
"A nõk az uniós tagországok sorrendjében több helyet elõbbre léptek, már a harmadik negyedben vannak és remélhetõleg végleg elrugaszkodtunk az utolsó helyekrõl" - írja közleményében a tárca.
A legjelentõsebb létszámnövekedés a harmincas és az ötvenes éveikben járó nõk között volt.
A munkanélküliségi adatokkal kapcsolatban az NGM közölte: ilyen kedvezõ adatokra utoljára 2008 negyedik negyedévében volt példa.
A foglalkoztatottak számának jelentõs mértékû növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelõ adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönzõ intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kedvezõ foglalkoztatási adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, ennek eredményeként elõsegítik a gazdaság bõvülését is - áll a minisztérium közleményében.

 

MTI - Kanizsa



2014-08-03 08:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül