Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893603    








Honlapkeszites

Alma Terméktanács: az elmúlt tíz év legnagyobb termése várható

A kora tavaszi kedvezõ idõjárás következtében az elmúlt tíz év legnagyobb almatermése várható Magyarországon - közölte az Alma Terméktanács elnöke az MTI-vel.


Takács Ferenc elmondta, a becslések alapján 800 ezer tonna almára számítanak a nyár végi és az õszi szüreten, ekkora termés átvételére azonban nincs felkészülve a piac. Hozzátette: a nagy termés a fogyasztóknak ugyanakkor kedvezõ, mert így lesz elég, jó minõségû alma a következõ szezonig.
Takács Ferenc tájékoztatása szerint a statisztikai adatok alapján az országban közel 27 000 hektár almaültetvény található. Ebbõl még mindig jelentõs a korszerûtlen, 30 évnél idõsebb ültetvények aránya. Ez az oka annak - mutatott rá - hogy az almatermés 60-70 százalékát az ipar dolgozza fel.
A terméktanács vezetõje hozzáfûzte, hogy nem jobb a helyzet a hûtõtárolói kapacitás területén sem. Az országban elméletileg 200-250 ezer tonnás hûtõkapacitás van, de abból maximum 150 ezer tonnányira tehetõ a hosszú távú tárolásra alkalmas létesítmények befogadóképessége.
A magyarországi piaci lehetõségekkel kapcsolatban Takács Ferenc kifejtette, az ipari feldolgozói kapacitás 450-500 ezer tonnás, amennyiben minden üzem kihasználja lehetõségeit.
A magyarok egy évben, egy emberre számítva 12-15 kilogramm almát fogyasztanak, ami összesen 120-150 ezer tonna. A boltokban azonban nemcsak hazai alma kapható, így reálisan 80-100 ezer tonna magyar almát adnak el belföldön egy esztendõben.
Az elnök kiemelte: a számok alapján a 800 ezer tonnás várható termésbõl 150-200 ezer tonna almát külpiacokon kellene értékesíteni. Ez nagyon nehéz feladat, hiszen Európa nagy almatermelõ országaiban is hasonlóan jó termés várható - mondta Takács Ferenc, aki szerint Oroszországban lenne lehetõség értékesítésre, ha eredményes diplomáciai tevékenységgel sikerülne ott exportpiacra lelni.
Az Alma Terméktanács azt javasolja a termelõknek - hangsúlyozta a szervezet elnöke - hogy tárolják a jó minõségû étkezési almát és várják ki a kedvezõbb piaci viszonyok kialakulását.
Ugyanakkor - állította - az is sokat jelentene, ha a hazai fogyasztók keresnék a jó minõségû magyar almát az üzletekben, így 40-50 ezer tonna almával többet tudnának eladni a termelõk belföldön.

MTI - Kanizsa



2014-08-05 06:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül