Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892773    








Honlapkeszites

Kavosz: bõvíteni kellene az agrárium finanszírozási lehetõségeit

A Kavosz Zrt. szerint a vállalkozások visszajelzése alapján fontos lenne az agrárium finanszírozási lehetõségeinek bõvítése, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Széchenyi Kártya Programban.


Krisán László, a programot mûködtetõ Kavosz Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Széchenyi Kártya Program kiterjesztését indokolja a legutóbbi felmérésük megállapítása, amely szerint a vállalkozások lassan, de biztosan kezdenek kilábalni a válságból.
Az ezer mikro-, kis- és középvállalkozás vezetõjének megkérdezésével készült reprezentatív Kavosz-felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka kisebb-nagyobb fejlõdést vár az idén, az egy évvel ezelõtti 22,5 százalékkal szemben. A vállalkozások mintegy 40 százaléka árbevétel-növekedésre számít, ezen belül 11 százalékuk jelentõs árbevételt prognosztizál. A cégek 35,5 százaléka nyereséget vár, közülük 6 százalék jelentõs nyereségnövekedésben bízik, a válaszadók 21 százaléka létszámbõvítésben gondolkodik - ismertette a felmérés részleteit a vezérigazgató.
A korábbi évekhez képest több mint duplájára emelkedett a közeljövõben hitelfelvételt tervezõk aránya, ám nagyfokú óvatosság jellemzi a cégeket a számításba vett hitelösszeg és futamidõ tekintetében. A vállalkozások 84 százaléka 20 millió forint alatti hitelösszegben gondolkodik, ezen belül 26 százalékuk 2 millió és 5 millió forint közötti, míg 23 százalékuk 2 millió forintnál kisebb összegû hitel felvételét tervezi. Megfelezõdött a hitelek visszafizetésével küzdõ vállalkozások aránya, míg az elõzõ évben a cégek 16,5 százaléka nézett szembe törlesztési nehézségekkel, addig a következõ évre már csak 8 százalékuk tart ettõl - tette hozzá.
A jegybanki alacsony kamat, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program kedvezõ hitelei mind növelik a hitelfelvételi kedvet - fogalmazott a Kavosz vezérigazgatója, aki szerint érdemes lenne átgondolni, hogy a 2014-2020-as idõszakban a vállalkozások valamennyi pályázathoz automatikusan igényelhessék a Széchenyi Kártya Program önerõ-kiegészítõ és a támogatást megelõlegezõ hiteleit, a 2007-2013-as ciklusban az önerõ hiánya és az utófinanszírozás miatt sokan elestek a pályázati lehetõségektõl.
Krisán László hangsúlyozta, megfontolandónak tartanák, hogy az agrárvállalkozások is élhessenek az uniós pályázatokon való részvételt könnyítõ önerõ-kiegészítõ és támogatást megelõlegezõ hitelkonstrukciókkal a Széchenyi Kártya Programban.
A Kavosz adatai szerint a 2002-ben indult Széchenyi Kártya Programban eddig 275 ezer igénylést regisztráltak, 205 ezer hitelügylet jött létre, 1350 milliárd forint hitelt helyeztek ki.
 

MTI-Kanizsa



2014-08-09 06:32:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül