Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892694    








Honlapkeszites

Nulla körüli infláció a következõ hónapokban is, késõbb gyorsulás várható

Zéróhoz közeli éves inflációs ütemek várhatók Magyarországon a következõ hónapokban is, sõt valószínûleg lesz még negatív adat, az év vége felé azonban már érezhetõen gyorsul a drágulási ütem - jósolták a júliusi inflációs adatok ismertetése után londoni pénzügyi elemzõk.


A KSH közlése szerint a múlt hónapban 0,1 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árindex, mint tizenkét hónappal korábban. Londoni elemzõk zéró körüli éves szintû inflációt vártak júliusra; a prognózisok között egyaránt volt kismértékû további árcsökkenést és minimális emelkedést valószínûsítõ is.
Az adatismertetés után a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai közölték: az idén már csak egy olyan hónapot várnak, amelyben valószínûleg negatív lesz az éves infláció. A cég elõrejelzése szerint az újabb közmûdíj-csökkentés hatására szeptemberben 0,3 százalékkal csökkenhetnek a fogyasztói árak tizenkét havi összevetésben.
Mivel azonban a tervezett újabb közmûdíj-csökkentés mértéke kisebb lesz, mint a 2013 végén végrehajtott hatósági árcsökkentés, az infláció az idei év végén gyorsulni kezd a belépõ bázishatások miatt - jósolták a JP Morgan elemzõi.
A ház ennek alapján 1 százalék körüli tizenkét havi inflációval számol 2014 végén.
A JP Morgan londoni közgazdászai szerint az orosz élelmiszerimport-tilalom és a kiugró magyarországi zöldség- és gyümölcstermés együttes hatása folytatódó élelmiszerár-deflációt valószínûsít, de a gyenge forint importdrágító hatása ezt valamelyes mértékben ellentételezheti.
Magyarországon minden idõk egyik legjobb zöldség- és gyümölcstermése várható; almából például egy évtizede nem termett annyi, mint most. Az alma jelentõs részét általában Németországba exportálják a magyar termelõk, ám mivel az élelmiszerkínálat Nyugat-Európában és a közép-európai gazdaságokban egyaránt növekedni fog az orosz importtilalom miatt, bizonyosra vehetõ egyes élelmiszerféleségek árának meredek esése - vélekedtek a JP Morgan elemzõi. Kiemelték, hogy az orosz tilalmi listán szereplõ élelmiszertermékek a magyar fogyasztói inflációs kosárban 12,5 százalékos súllyal vannak jelen.
A ház azonban jövõre mindezek ellenére is a magyarországi infláció ütemes gyorsulására számít. A cég elemzõi szerint addigra felfelé indul az élelmiszerek árinflációja is, emellett megjelenik a forintgyengülés átszûrõdõ hatása, belépnek a korábbi közmûdíj-csökkentésekbõl eredõ bázishatások, és a magyar gazdaságban érvényesülõ negatív kibocsátási rés dezinflációs hatása is várhatóan enyhülni fog.
Mindezek alapján a JP Morgan londoni szakértõi 2015 közepére 2,5 százalékos, 2015 végére 2,8 százalékos éves összevetésû inflációt várnak Magyarországon. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy még ez is elmaradna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú céljától.
A cég várakozása szerint az MNB ebben az inflációs környezetben 2015 jelentõs részében változatlanul hagyja 2,10 százalékos alapkamatát. A JP Morgan elemzõi 2015 negyedik negyedévére várnak összesen 0,40 százalékpontos MNB-kamatemelést.
Hasonló inflációs pályát jósoltak az adatismertetés után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzõi. Õk is újabb negatív éves adatot várnak szeptemberre az akkor esedékes közmûdíj-csökkentés miatt, de a korábbi hatósági árcsökkentések belépõ bázishatásai a cég szerint 2014 végére 1,1 százalék környékére gyorsítja a tizenkét havi inflációs ütemet.
A Goldman Sachs elemzõinek várakozása szerint ugyanakkor az éves infláció 2015 második felében eléri az MNB 3 százalékos célszintjét.
A GS londoni szakértõi azonban ennek ellenére valószínûtlennek tartják, hogy a magyar jegybank felülvizsgálná "óvatosan enyhe" monetáris alapállását. A ház továbbra is azt várja, hogy az MNB egyelõre a kamatpolitikán kívüli enyhítési eszközökre hagyatkozik, és 2015 második negyedévében kezd hozzá a kamatpolitika normalizálásához.
A 4cast nevû londoni pénzügyi-gazdasági elemzõcég szakértõi is úgy vélekedtek, hogy az új inflációs számok várhatóan nem módosítják a monetáris tanács gondolkodásmódját az alapszintû inflációs folyamatokról. A ház szerint a forintra nehezedõ jelenlegi nyomás hatása meg fog jelenni a magyarországi inflációban, de ezt valószínûleg ellentételezi majd a vártnál gyengébb euróövezeti növekedés és infláció.

MTI - Kanizsa



2014-08-14 08:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül