Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949367    








Honlapkeszites

Szünetel a CT-vizsgálat az átállás alatt
A Kanizsai Dorottya Kórház örömmel értesíti a nagykanizsai és az ellátási területéhez tartozó lakosságot, hogy a régi elavult, egy szeletes CT készülék helyett 64 szeletes, korszerû berendezés érkezik Intézményünkbe. Az új nagykanizsai CT az ország öt legkorszerûbb CT berendezése között lesz. Az átállási idõ - az új berendezés súlytöbbletébõl adódó födém megerõsítés miatt – körülbelül 4 hetet vesz igénybe.

Ezúton kérik a 2009. január 12-tõl február10-ig már CT vizsgálatra elõjegyzettektõl, hogy jelentkezzenek be idõpont és szállítóeszköz egyeztetésére a radiológiai osztály elõjegyzéseket vezetõ asszisztensénél a következõ telefonszámokon: a 06-93-502-000/2228-as mellék vagy a 06-93/502- 028. A vizsgálatok ez alatt az idõszak alatt Kaposváron, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában történnek.

Az odautazás többféleképpen lehetséges: a kórház fekvõbetegeivel egy betegszállító autóban (aki vállalja a hosszabb várakozási idõt), vagy egyénileg (tömegközlekedési eszköz igénybevétele esetén utazási utalvány igényelhetõ).

CT: a legjobb, a legkorszerûbb!

Az utóbbi években a CT készülékek a korszerû detektor (a testen áthaladó rtg. sugarat érzékelõ és digitális jellé átalakító alkatrész) technikának és az informatika fejlõdésének köszönhetõen olyan magas mûszaki szintet értek el, hogy a folyamatosan mozgásban lévõ szívet ellátó koszorús erek olyan minõségben vizsgálhatók, mint azt korábban csak a sokkal bonyolultabb, a beteg számára megterhelõbb, mûtéti körülményeket igénylõ érfestéses vizsgálatokkal volt lehetséges. Ezek a berendezések mûszakilag csúcstechnikát képviselnek. Az általuk nyújtott lehetõségek, szolgáltatások a korábbi rutin diagnosztika határait kiszélesítik.
A Kanizsai Dorottya Kórházba egy ilyen, csúcstechnikát jelentõ készülék kerül. A Philips márkájú 64 szeletes CT az Egyesült Államokban és Európában szív vizsgálatokra a legszélesebb körben alkalmazott CT készülék. Két hasonló típusú berendezés mûködik az országban, az egyik egy nagyforgalmú megyei kórházban, a másik egy egyetemi központban. Az országban jelenleg négy, másodpercenként 64 vizsgálati szeletet teljesítõ berendezés van. A nagykanizsai CT az ország öt legkorszerûbb CT berendezése között lesz.
A készülék nagyon gyors, a vizsgálat a beteg felfektetését és a vizsgálati paraméterek beállítását nem számítva, csak 10 -15 másodpercig tart, a jelenlegi CT-vel a képek elõállításáig eltelt vizsgálati idõ 5 perc is lehet. Ma két vizsgálat között sokszor 5-10 percet várni kell, hogy a röntgencsõ megfelelõen lehûljön. Ez az elvesztegetett idõ is megszûnik itt.
Az új készüléknél 175 cm az egy mérés során végig pásztázható hosszúság, a kiírás során a 150 cm a minimum feltétel volt. A 150 cm a CT készülékek esetében átlagosnak számít, egy rutin vizsgálat általában ennél lényegesen rövidebb szakaszt érint. Egy ilyen 150 cm-es vizsgálati mezõben már a szívrõl, a hasi fõverõérrõl és az alsó végtagok artériáiról is készíthetõ egy menetben kiváló minõségû vizsgálat.
A beszerzésre kerülõ CT-vel elérhetõ kép felbontó képessége a kínálatban a legjobbnak számít.
Lényeges szempont, hogy a készülék olyan korszerû sugárdózis automatikával rendelkezik, amelyik biztosítja, hogy a beteg vizsgált test térfogatának minden egyes keresztmetszetét a lehetõ legkisebb sugárzás érje úgy, hogy még kiváló minõségû képi információt kapunk.


Nagykanizsa, 2009. január 07.
Kanizsai Dorottya Kórház
vezetõsége





2009-01-07 12:36:17


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül