Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895029    








Honlapkeszites

Zajhatás és környezetszennyezés: bírság kifizetésére kötelezhetõ az üzemeltetõ

Egy karosszériajavító-autófényezõ mûhely közelében lévõ társasház lakói, illetve képviselõje panaszát tolmácsolta közgyûlési interpellációjában a képviselõtestületnek Kovács Jánost önkormányzati képviselõ.


A napközbeni folyamatos csiszolómunkák hangja szinte elviselhetetlen a lakókörnyezetben élõk számára. A képviselõ azt is jelezte, történt már ellenõrzés ez ügyben, ami gyakorlatilag azt állapította meg, hogy a zajhatás nem lépi túl a zajkibocsátási határértéket. Azon túl, hogy a gépek zaja mennyire zavarja 20 méteres távolságban a lakókat, a csiszolás közben keletkezõ porszennyezést is el kell viselniük. Kovács János arra kérte Cseresnyés Péter polgármestert, tegyen pontot az önkormányzat az autófényezõ mûködésével kapcsolatos problémára. Vizsgálják meg, miként lehetne megoldani mindkét fél problémáját. Továbbá arra kérte az illetékeseket, ne csak egy alkalmi ellenõrzést végezzenek, hanem találjanak megoldást az üzem, illetve a lakókörnyezet problémájára.
Válaszában Cseresnyés Péter polgármester utalt a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) számú kormányrendelet 26. §-ára, mely szerint a környezetvédelmi hatóság zaj-, illetõleg rezgésvédelmi bírság fizetésére kötelezi a környezeti zaj-, rezgésforrás üzemeltetõjét, ha az üzemeltetõ az üzemi, vagy szabadidõs zajforrás esetében a környezetvédelmi hatóság által megállapított kibocsátási határértéket – a határozatban megállapított teljesítési határidõt követõen – túllépi. A határértéket megállapító határozatban foglalt értékek betartása ellenõrzésre kerül, s amennyiben a maradéktalan végrehajtása nem biztosított, a hatóság (települési önkormányzat jegyzõje) zajvédelmi bírságot szab ki és kötelezi olyan mûszaki megoldások létesítésére, mellyel az elõírt határértéket biztosítani tudja.
A levegõtisztaság-védelmi ügyekben eljáró hatóságokat szintén kormányhatározat jelöli ki. Ennek alapján a levegõtisztaság-védelmi ügyekben a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelõségek járnak el. A települési önkormányzatok jegyzõi részére a jogszabály e tekintetben (levegõ szennyezése, porszennyezés) nem állapít meg hatáskört.
 

B.E.



2014-08-24 06:58:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül