Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893837    








Honlapkeszites

Egy rendkívül súlyos és rettegett megbetegedés elõzhetõ meg a HPV-oltással

Egy rendkívül súlyos és rettegett megbetegedés, az egyik leggyakoribb nõgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok elõzhetõ meg a hetedik osztályos lányok ingyenes HPV elleni védõoltással - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.


Az államtitkár kiemelte: ez egy olyan lehetõség a szülõknek, amellyel élni kell, hiszen a gyermekeik életét menthetik meg.
45 ezer lányt érint az oltás lehetõsége, a program 1,2 milliárd forintba kerül - közölte.
Úgy látja, a védõoltással és a komplex szûrõprogrammal - amennyiben ebben a pedagógusok és a szülõk is partnerek - a következõ évtizedekben leküzdhetik ezt a megbetegedést Magyarországon. A cél az, hogy minden érintett lány megkapja az oltást, és rendelkezésre is áll az ehhez szükséges oltóanyag-mennyiség - mondta.
Közölte: évente 1450-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és évente mintegy 400 nõ hal meg ennek következtében.
Paller Judit megbízott országos tisztifõorvos az eseményen elmondta: a méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nõk között az elsõszámú halálozási ok Magyarországon.
Magyarországon alapvetõen pozitív a hozzáállás a védõoltásokhoz, ezért remélhetõleg sokan veszik igénybe ezt az ingyenes védõoltást is - vélekedett.
Kifejtette: Magyarországon eddig még nem volt ilyen oltási metodika, hiszen ezúttal egy kötelezõen felajánlandó oltásról van szó, amelynek kampányában elsõsorban az iskolák felé irányul a figyelem. A tanév elején a pedagógusok osztják szét az oltással kapcsolatos nyilatkozatokat, amelyeket szeptember 15-ig kell visszaküldeni. Ezt követõen, vagyis az elsõ félév elején kaphatják meg a lányok az elsõ oltást, majd fél évvel késõbb a másodikat - magyarázta.
Paller Judit hangsúlyozta: az iskolai egészségügyi szolgálatok készen állnak a feladatra, és kellõ tájékoztatást is tudnak nyújtani az oltásról.
Azt is hangoztatta, hogy a méhnyakrák ellen az oltás és a szûrések együttesen hatásosak igazán. Az oltásnak alapvetõen nincs felsõ korhatára, bárkinek ajánlott - mondta.
Az oltásról Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a www.antsz.hu/hpv oldalon is nyújt információkat.
A HPV a humán papillomavírus rövidítése. Több mint száz típusa van, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrák-megbetegedések mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül két típus, a 16-os és a 18-as felelõs. A felajánlott önkéntes védõoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd.

MTI - Kanizsa



2014-08-27 12:11:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül