Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891909    








Honlapkeszites

Zala megyében tovább csökkent az álláskeresõk száma

Zala megyében tovább csökkent az álláskeresõk száma júliusban: az egy évvel korábbinál 23 százalékkal, a júniusinál pedig 3 százalékkal volt kevesebb a nyilvántartott álláskeresõ - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.


Tájékoztatásuk szerint július végén csaknem 11 620 álláskeresõt regisztráltak Zala megyében, 3,5 ezerrel kevesebbet, mint az elmúlt év azonos idõszakában.
Június óta 400-zal csökkent az álláskeresõk száma, míg a korábbi években júliusban minimális mértékben változott csak a regisztráltak száma. A munkaügyi központ adatai mindössze 2011-ben mutattak az idei 3 százalékos mérséklõdéshez hasonló arányú csökkenést.
Az álláskeresõk számának csökkenése nagyrészt a közfoglalkoztatás további több száz fõs bõvülésének az eredménye, emellett a kimutatás szerint az idén júliusban kevesebb pályakezdõ regisztráltatta magát a kirendeltségeken, mint az elmúlt években.
A nyilvántartott álláskeresõk 12 százaléka (1,4 ezer fiatal) pályakezdõ. A nyár elsõ két hónapjában 260 (elsõ alkalommal jelentkezõ) pályakezdõt regisztráltak a kirendeltségeken.
Júliusban a gazdaságilag aktív népesség 8,9 százaléka volt regisztrált álláskeresõ Zala megyében, míg egy évvel korábban 11,4 százalék.
A legalacsonyabb (6,3 százalék) a mutató Keszthely környékén, de a megyei átlag alatti Lenti és Zalaegerszeg térségében is. A legmagasabb (13,2 százalék) a munkanélküliek aránya Letenye térségében, és a nagykanizsai kirendeltség területén is eléri a 11 százalékot.
Júliusban 1,4 ezer álláskeresõt regisztráltak a kirendeltségeken, közülük 200-an elsõ alkalommal szerepelnek a nyilvántartásban. Az ismételten álláskeresõvé válók közel 60 százaléka egy éven belül lett újra munkanélküli, 20 százalékuknál pedig már 4 évnél is hosszabb idõ telt el a regisztrációból való kikerülésük óta. A júniusban nyilvántartásba került álláskeresõk többsége segéd- vagy alkalmi munkásként dolgozott korábban.
Júliusban a munkáltatók 1,9 ezer új álláshelyet jelentettek be, több mint felét közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatási igénnyel. A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, de jelentõs számban ajánlottak munkát bolti eladók, gépkezelõk, irodai adminisztrátorok részére is.
Az idén összesen több mint 6,5 ezer nem támogatott, új álláshely volt a megyében, 1,6 ezerrel több, mint az elõzõ év azonos idõszakában.
Az év elsõ hét hónapjában az álláskeresõk közül összesen 11,6 ezer ember tudott munkába állni Zala megyében, közülük 6,4 ezren támogatott foglalkoztatás keretében.

 

MTI - Kanizsa



2014-08-29 07:13:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül