Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948536    








Honlapkeszites

Új tûzoltók, új lámpák
Egyszerre két örömteli esemény is történt a Nagykanizsai Hivatásos Tûzoltó-parancsnokság életében: nyolc újonccal bõvült, s így telítetté vált az állomány, valamint az Önkormányzat jóvoltából negyven tûzoltósisakra rögzíthetõ robbanásbiztos lámpához jutott hozzá a kanizsai laktanya. A hivatalos eskütételre és a lámpák átadására január 12-én, hétfõn került sor.

Az ifjú tûzoltók eskütétele a hagyományoknak megfelelõen zajlott, vigyázzállásban, eskühöz emelt kézzel: Én, (…) a Magyar Köztársaság Tûzoltóságának tagja, esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hû leszek, az Alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom, a szolgálati kötelezettségeimet, ha kell, életem kockáztatásával is teljesítem. A rendet és a fegyelmet minden törvényes eszközzel fenntartom. Elöljáróimat, munkatársaimat megvédem. Felszerelésemet megóvom, a szolgálati ismereteket elsajátítom. Elöljáróink és feljebbvalóink utasításainak engedelmeskedem. Az alárendeltjeimrõl a legjobb tudásom szerint gondoskodom. Az állami és szolgálati titkot megõrzöm. A kötelezettségeimet részrehajlás nélkül lelkiismeretesen, kizárólag a jogszabályoknak megfelelõen, pontosan, a legjobb tudásom szerint teljesítem. Esküszöm, hogy minden erõmmel, törekvésemmel, tudásommal a Magyar Köztársaság javát szolgálom.

Az újoncokat Marton István polgármester köszöntötte elsõként, elmondta, hogy a tûzoltók hivatása szerinte egy nagyon szép szakma, s nagyon örül annak, hogy az elmúlt két évtizedben a helyi tûzoltóság maximálisan helytállt, a tûzoltók nagyon jól teljesítenek. A fejlõdés különösen az elmúlt években gyorsult fel, s ennek köszönhetõen a parancsnokság hatos kategóriába soroltatott. A rohamos fejlõdést bizonyítja az is, hogy az önkormányzat egyik legnagyobb gazdálkodó szervezete lett. A polgármester az újdonsült lánglovagoknak azt kívánta, sikerüljön mindig az esküjük szerint eljárni, mentsék az értékeinket, a város polgárainak javait, s elsõsorban az emberi életet. Reméli, hogy munkavégzésük a jövõben sérülés- és balesetmentes lesz.
Wéber Antal tûzoltóezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetõje beszédében gratulált az újonnan esküt tetteknek a sikeres vizsgákhoz, s megköszönte munkájukat azoknak, akik erre felkészítették a fiatalokat. Ehhez a hivatáshoz, a szolgálattételhez szükség van ismeretekre, amelyeknek az alapjait már elsajátították az újak, fizikai állóképességre, s eszközökre, amelyeket a tûzoltóság és az önkormányzat biztosít a számukra. A tûzoltóezredes szerint ezeken felül szükség van alázatra is, mert e nélkül szolgálni nem lehet; alázatra azok iránt, akikért felelõsséggel tartoznak, a bajba jutott emberekért, s az elöljáróikért, vezetõikért. Ez utóbbiaknak pedig az a feladatuk, hogy a legjobb tudásuk, képességük szerint, és a legjobb lehetõségeket maximálisan kihasználva gondoskodjanak az alattuk szolgálókról. – Ha mindezek meglesznek, ebben a hivatásban mindenki megtalálja elsõsorban a nehézségeket, mert bizony vannak, de ezekkel a tulajdonságokkal felszerelkezve a jó, szakszerû és az eredményre vezetõ utat is. – Ezután mindenkinek jó szolgálatot, jó elöljárókat és jó egészséget kívánt.
Egri Gyula tûzoltóparancsnok is üdvözölte az újoncokat, s felhívta figyelmüket arra, hogy a nagybetûs szolgálatra esküdtek fel, erre a körzetre, erre a városra, hogy testi épségük, vagy akár életük veszélyeztetésével is eleget kell tenniük annak, amit a körzet lakossága elvár tõlük. Örömét fejezte ki, hogy ilyen jó eredménnyel végeztek Budapesten, s elmondta, hogy ezért Horváth Árpád fõtörzs-zászlósnak is jár a köszönet, hiszen tizennegyedik alkalommal vezette az alapfokú tanfolyamot Nagykanizsán, s eddig összesen több, mint 140 embert készített fel nem csak a kanizsai laktanyának, hanem többek között Szombathelyre, Kaposvárra is. Munkáját dicséri, hogy még közepessel sem, csak jó és kiváló eredménnyel vizsgáztak. Munkájáért a tûzoltóparancsnok dicséretbeli jutalomban részesítette Horváth Árpádot.
Az elmúlt idõszakban nagy volt a fluktuáció, ami a tûzoltóságot illeti. Nagyon sokan érték el a nyugdíjas korhatárt, s sok ifjonc is érkezett. Jelenleg 108 fõs a testület, s ez nagy elõrelépés az elõzõ évekhez képest, amikor is 68 fõvel kellett ellátni ugyanazokat a feladatokat, mint ma. Márpedig feladatok bõven vannak – Egri gyula elmondása szerint a napi 1-2 vonulás minimumnak számít, bizonyos idõszakokban ez jóval több.
Az állomány munkájának minõségét javítja az a 40 robbanásbiztos, tûzoltósisakra rögzíthetõ lámpa is, amelyet Marton István polgármester adott át a város nevében az tûzoltó-parancsnokságnak. A már meglévõ lámpákkal és a frissen átadottak használatbavételével most már gyakorlatilag nem lesz lámpákban hiány. Ezek ütés- és nyomásálló üveggel rendelkeznek, 150 méterig vízhatlanok, s rozsdamentes fém-alkatrészekkel rendelkeznek.
S.E.


2009-01-13 10:55:23


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül