Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892719    








Honlapkeszites

Matyóföld fõvárosa, Mezõkövesd
A város polgármestere, Tállai András, korábban az Orbán-kormány pénzügyi államtitkára volt. Nem csoda, hogy e szép település az okos gazdálkodásnak köszönhetõen tovább gyarapodik. De miért is? Erre kerestük a választ.

– Miben rejlik annak titka, hogy az országosan ellenzékben lévõ párt képviselõjeként sikeresnek tekinthetõ a polgármesteri tevékenysége?
– A pártsemlegesnek nevezhetõ polgármesteri munka, a választópolgárok részérõl négyévente kerül mérlegre. Jelenleg másodízben töltöm be ezt a tiszteletteljes pozíciót. Osztom Benjamin Disraeli bölcsességét, vagyis, hogy ,,egyetlen kormány sem lehet meg hosszútávon kemény ellenzék nélkül", helyi szinten azonban elmondható, hogy jól láthatóak azok a várospolitikai érdekek, amelyek mentén Mezõkövesden hatékony együttmûködést tudunk kialakítani a képviselõ-testületben. Mindenkor hinni és bízni kell az eredményben, mindezt annak tudatában, hogy az emberek nem mindig a látványos, presztizsberuházások megvalósulását értékelik nagyra. Az egyszerû hétköznapi munka is vívhat ki komoly elismerést. A hagyományosan katolikus keresztény értékválasztás mellett a család, a munka szeretete jellemzi Mezõkövesd lakosságát. Meggyõzõdésem, hogy az önkormányzati választásokon mindenekelõtt a városvezetés négyéves teljesítménye a mérvadó: épültek-e új dolgok Mezõkövesden, keletkeztek-e új munkahelyek, sikerül-e megõrizni hagyományainkat stb... Azért dolgozunk, hogy ezekre a kérdésekre a válasz 2010-ben is pozitív tartalmú legyen.

– Milyen programokkal, gazdasági lépésekkel érték el eddigi eredményeiket?
– Szigorú, következetes gazdálkodásra van szükség. Fontos, hogy a szabályozás alól ne legyenek kibúvók, vagyis azok egyforma érvénnyel bírjanak az érintettekre. Gazdálkodásunk fontos részét képezi az önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosítása. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá a helyi vállalkozások megbecsülésére. Folyamatosan törekszünk a költségvetés ellenõrizhetõvé tételére, átláthatóságára. Úgy vélem, hogy akkor haladunk jó nyomon, ha a városi büdzsét, minden egyes helyi polgár képes valamennyire a sajátjának is érezni. Van, aki járdát lát épülni a háza elõtt, míg mások jó sportolási feltételeket tapasztalnak.
– Mezõkövesdnek a történelmi múltja, vagy inkább a jelen jelenti az erejét?
– A kettõ nálunk szervesen egymásra épül. Az elmúlt év nyarán a Folklórfesztivál keretében Indiától Spanyolországig voltak fellépõ együtteseink. Egy város nem felejtheti el a múltját, hiszen azzal feladná a jövõjét. Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy minden évben tudnunk kell valami újat is nyújtani. Folyamatosan pályázunk, igyekszünk megragadni az Európai Unió nyújtotta lehetõségeket: nemzetközi programokba kapcsolódunk be, ápoljuk testvérvárosi kapcsolatainkat. Az elõbbiekhez párosul a nagyszámú helyi civil szervezet felbecsülhetetlen értékû munkája.
– Milyen beruházások, vállalkozások lendíthetik a várost még tovább elõre?
– Mezõkövesden – ahogy a névbõl is nyomban kitûnik – az emberek sokáig alapvetõen a mezõgazdaságból éltek. Napjainkra a kis-és középvállalkozói szektorban, elsõsorban a gépgyártásban foglalkoztatják a helyi munkaerõ túlnyomó többségét. Nagy hangsúly helyezõdik a megközelíthetõségre és az innovációra. A helyi cégek társadalmi szerepvállalása, az önkormányzat és a vállalkozások közötti partnerség példaértékû. Elkezdtük a város teljes területének szennyvízcsatornával történõ ellátását, komplett városközpont-rehabilitációt tervezünk, továbbá országszerte ismert a folyamatban lévõ repülõtér-beruházás. A Zsóry Gyógy- és Strandfürdõ korszerûsítésére milliárdos összegû beruházás keretében kerül sor a közeljövõben. A városfejlesztés terén a felsoroltakon túlmenõen is, már megvalósult, jelentõs eredményeket könyvelhetünk el.
– A turisztika milyen befolyással van a város életére?
– Növekvõ befolyással bír az idegenforgalmi szektor. A Zsóry fürdõ évi félmilliós vendégforgalma – az újabb beruházások következtében – várhatóan számottevõen növekedni fog. Az elmúlt év õszén új négycsillagos szálloda és egy Ifjúsági Szórakoztató Központ nyitotta meg a kapuit. A repülõtérberuházással kiegészülve, nagy pályázataink sikerességétõl függõen Mezõkövesd a régió meghatározó településévé válhat. Városunkban Tourinform Iroda mûködik, amely az önkormányzattal igen szoros együttmûködésben fejti ki tevékenységét. A Bükk és a Hortobágy közelsége, a páratlan értékû gyógyvíz mellett – a matyó hagyományokkal együtt – olyan adottságokat jelentenek, amelyekre felépíthetõ városunk hosszútávú idegenforgalmi stratégiája.
K.V.


2009-01-15 10:06:56


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül