Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892819    








Honlapkeszites

Termelõi vásár, mesterségek bemutatójával fûszerezve (galériával frissítve)

Õszi évadnyitójához érkezett a város önkormányzata által meghirdetett Vásár(olj) Kanizsán!” termelõi vásár és mesterségek bemutatása elnevezésû rendezvény. Rendhagyó módon, ez alkalommal adták át a kanizsai Legszebb konyhakertek verseny díjait is a vásárcsarnok parkolójában felállított rendezvénysátorban. A megnyitó elõtt a termelõi vásár céljáról, eddigi eredményeirõl és a "legszebb konyhakertek" elnevezésû versennyel kapcsolatos információkról sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter polgármester, a térség országgyûlési képviselõje, dr. Gombos Zoltán, az Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelõs Államtitkárság fõosztályvezetõje, Kovács Szilvia, Karcag város, valamint Dénes Sándor, Nagykanizsa alpolgármestere.


A szûnni nem akaró esõ ellenére az érdeklõdõk délelõtt megismerkedhettek a tradicionális népi mesterségek – szalmafonás, fafaragás, gyöngyfûzés, fazekasság, ékszerkészítés és kovácsolás – fortélyaival, miközben a kézmûvesek népmûvészeti kirakodóvásáron kínálták eladásra portékáikat. A színpadon hagyományõrzõ táncosok léptek fel, valamint népviselet-bemutató is színesítette a programot.
Megnyitó szavaiban Cseresnyés Péter polgármester kiemelte: úgy látszik, a tavaly elindított kezdeményezésünk egyre népszerûbb lesz. A nyári szabadságról hazatérve egyre többen igényelték a termelõi vásár mind szélesebb körû megrendezését. Ez látszik abból is, hogy több helyet kellett biztosítani még a vásárcsarnokon kívül is kínálták a termelõk portékáikat. Szeretjük a magyar termékeket– jegyezte meg a polgármester, amelyekrõl tudjuk, honnét származnak, és több évszázados tudást, tapasztalatot maguk mögött tudva készítettek számunkra a kistermelõk.
Egy másik eseményre is felhívta a figyelmet a városvezetõ. Szintén második évadját ünnepli Nagykanizsán a szép kertek verseny. Dénes Sándor alpolgármester elmondta, szabadidejében õ is szívesen kertészkedik, szõlészkedik. Kertet mûvelni jó dolog– fûzte hozzá, hiszen hasznosan tölti el a szabadidejét az ember, nem beszélve arról, frissen kerül a család asztalára a termék. Mindemellett fontos az is, hogy legyen utánpótlás, a pici gyerekeket is meg kell szólítani és magunk mellé kell állítani õket. Sokszor halljuk, a megtermelt árut nehéz értékesíteni. S hogy ez ne maradjon így, erre is nyújt lehetõséget a mai nap– hangsúlyozta.
Dr. Gombos Zoltán fõosztályvezetõ a fogyasztó szemszögébõl szólt hozzá az elmondottakhoz. S hogy mit vár el a fogyasztó az élelmiszerektõl? – elsõsorban azt, hogy legyen biztonságos, ne tartalmazzon az egészségre káros anyagokat. Elvárjuk, hogy megfelelõ minõségû legyen és biztosítsa azokat a tápanyagokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egészségesen élhessünk. Természetesen jó ízûek legyenek, élményt jelentsen az elfogyasztásuk, és mindezeken túl azokat a hagyományos ízeket is felleljük bennük, amelyeket egy-egy tájegységen nagyon szívesen elfogyasztunk. Jó, hogyha tudjuk, kitõl vettük az élelmiszert és ismerjük az elõállítóját. Ennél jobb ellenõr nem kell. Ma már megvan annak a lehetõsége, hogy a helyben termelt élelmiszereket helyben értékesítsék, nemcsak a piacokon, hanem a közétkeztetésben. Ezáltal rövidül az élelmiszerlánc, nem kell sok száz kilométeren keresztül szállítani, amíg eljut a végsõ fogyasztóhoz. Ha pedig valakinek olyan igénye támad, hogy szeretné megismerni más tájegységek ízeit, megteheti, ha eljön egy ilyen rendezvényre – ajánlotta zárszavában a kanizsai vásárt másoknak is.
Kovács Szilvia karcagi alpolgármester megerõsítette Cseresnyés Péter polgármester által korábban mondottakat a mai napról, mely kettõs ünnepet jelent: a termelését és az értékesítését. Õ is azt hangsúlyozta, termeljük meg magunknak az egészséges élelmiszert, vagy vásároljuk meg. S hogyha már megtermeltük, legyen hol értékesítenünk. Megköszönte a nagykanizsaiak példaértékû hozzáállását a legszebb konyhakertek mozgalomhoz, melyben jelentõs sikereket értek el a városvezetés segítségével, és megdicsérte a kertmûvelõk tevékenységét, melyrõl személyesen is meggyõzõdhetett. Gratulált a versenyben résztvevõk munkájához és megígérte, jövõre is folytatódik a legszebb konyhakertek mozgalom.

B.E.

További képek a galériában.



2014-09-07 08:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül