Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892050    








Honlapkeszites

Keszthely, a burgonya hazája

A Pannon Egyetemen keszthelyi Burgonyakutatási Központjában 50 éve következetes munka folyik azért, hogy a hazai éghajlati és kórtani viszonyoknak megfelelõ, kiváló termõképességû és minõségû saját fajtákat állítsanak elõ. A legfontosabb cél, hogy ezekkel a fajtákkal a termelõk és fogyasztók is maximálisan elégedettek legyenek. A sikeres munkához gyakorlatilag minden adott Keszthelyen, kiváló szakember gárda (25 fõ), szaktudás, laboratóriumok, egy 10 hektáros nemesítési tenyészkert és 70 ha szaporítóterület. 


A több évtizedes kitartó munka mára meghozta gyümölcsét. Olyan fajtákat sikerült kinemesíteni Keszthelyen, amelyek betegség ellenállók, nem romlanak le, többször visszaültethetõk, ezért olcsón termeszthetõk. Termõképességûek mind mennyiségben, mind minõségben eléri, sõt meg is haladja a Nyugat-európai fajtákét. Kiváló ízûek. A 13 fajtából álló fajtaválaszték minden igény kielégítésére alkalmas. Van közöttük rózsa héjú, sárga héjú, sárga húsú, fehér húsú, lisztes, nem lisztes állagú, sõt saláta minõségû is.
A Központ három új fajtája, a Katica, a Démon és a Balatoni rózsa maximálisan megfelel a hazai közízlésnek. Rózsa héjúak, sárga húsúak, nem szétfövõs, úgy nevezett „B” típusúak, rendkívül szép ovális gumóformájúak, sekély rügyûek, kiváló ízûek, jól tárolhatók. A Katica gyönyörû héjminõsége, fényes héja, kiegyenlített mérete miatt kiválóan alkalmas a mosott, kicsomagolt értékesítésre. A Démont egyedivé teszi sötétpiros héjszíne, a közkedvelt Hópehely fajtával vetekedõ íze, nagy gumómérete. A Balatoni rózsa a felsorolt jó tulajdonságokat még rövid tenyészidõvel is egyesíti. Minden tekintetben felülmúlja az eddig vezetõ külföldi, korai érésû fajtákat, fólia alatti hajtatásra, szabadföldi fátyolfóliás termesztésre is alkalmas. Az Intézet legújabb állami minõsítést nyert fajtája az Arany Chipke (képünkön). Sárga héjú, sárga húsú, magas keményítõ tartalmú, feldolgozóipari célokra is alkalmas fajta. Minden sütve készülõ étel elkészítésére és krumplipürének, tészta alapanyagnak is kiváló.
A Burgonyakutatási Központ nem csupán a fajtákat biztosítja a termelõk számára, de a termesztésükhöz szükséges technológiában is segít. Fajtára adaptált technológiai ajánlásokat, javaslatokat ad az alkalmazandó agrotechnikára, tápanyag-visszapótlásra, tõszámra, gyomirtásra, a burgonyavész és egyéb károsítók elleni védekezésre, a fajták tárolására.
Az intézet honlapja (www.burgonyakutatas.hu) és facebook oldala (www.facebook.com/burgonyakutatasikozpont.peac) minden fontos információt tartalmaz az intézetrõl, a fajtákról, a vetõ és étkezési burgonya beszerzési lehetõségérõl, az aktuális akciókról, rendezvényekrõl, sõt számos recepttel, felhasználási javaslattal is találkozhatnak az érdeklõdõk.
A Központ nemesítési munkájának sikerét, a fajták elsõrangú gasztronómiai értékét mi sem jelzi jobban, mint hogy a Katica, Démon, Balatoni rózsa (képünkön) és a Somogyi kifli fajták a közelmúltban a Premium Hungaricum Egyesület és a Hungaricum Szövetség értékelése alapján elnyerték a Prémium Hungaricum minõsítést.
Az intézet céljai hosszú távra változatlanok. Kiváló étkezési értékû, a hazai termesztési körülményeket jól tûrõ, magas termõképességû, rezisztens fajták kinemesítése. A fajtákból a legmagasabb minõségû, „Szuperelit” vetõburgonya elõállítása.
Kérjük kérdéseikkel, vetõ és étkezési burgonya igényükkel forduljanak Intézetünkhöz bizalommal (Tel/fax: 83/545-104)!



2014-09-11 11:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül