Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948655    








Honlapkeszites

Soron kívüli közgyûlés Kiskanizsán

Tájékozódás céljából hét ellenzéki önkormányzati képviselõ soron kívüli közgyûlés összehívását kezdeményezte a Principális-csatorna áradása okán elõállt helyzet miatt. Cseresnyés Péter polgármester a Pivári és a Haladás utca keresztezõdését javasolta a testületi ülés helyszínéül annak érdekében, hogy ténylegesen tudjanak tájékozódni a városatyák arról, hogy van-e akkora veszély, mint amirõl a sajtóból értesülni lehet, és van-e egyáltalán veszélyhelyzet.


A Principális mentén eddig végzett munkákról a képviselõk a polgármester mellett tájékoztatást kaptak Dobos István tûzoltó alezredestõl, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetõjétõl, és Vaski Endrétõl, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Zalaegerszegi Szakmérnökségének a vezetõjétõl.
Mielõtt átadta a szót a polgármester a képviselõknek, kijelentette: nem árvíz van, nem öntött ki a Principális-csatorna. Az árvizet a nyúlgát kiépítésével sikerült megakadályozni. Azért azt tudni kell – tette hozzá, hogy érdekes módon, az elmúlt 50 évben, a Principális jobb partján épített töltésnek vannak olyan szakaszai, amelyek lényegesen alacsonyabbak. Valahogyan eltûnt onnan a töltés. Legfõképpen ez okozza a gondot, míg a másikat az, hogy abban az esetben, ha a csatornán megemelkedik a vízszint, akkor valószínû a töltés másik oldalán is meg fog emelkedni a talajvíz szintje. Sajnos Kiskanizsa mélyen fekvõ területen helyezkedik el, így a belvíz ellen is kell védekezni a várost segítõ embereknek azért, hogy ne sújtsa még egy esetleges árvíz is az itt élõket.
Az elmúlt négy évben az önkormányzat eljutott odáig – folytatta, hogy az erdõt kivágták a mederbõl, ami jelentõsen megkönnyítette a víz lefolyását. Nemcsak a pénz hiánya akadályozta a mederkotrás elvégzését, hanem mostanra sikerült megszerezni mindazokat az engedélyeket, ami alapján el lehet végezni a munkálatokat.
Dobos István a polgármester által elmondottakat megerõsítve hangsúlyozta, árvíz valóban nem alakult ki a folyamatos védekezésnek köszönhetõen, belvíz azonban van. Folyamatosan dolgoznak a belvíz károsító hatásainak csökkentése érdekében, jelenleg is három szivattyú üzemel a Pivári utca hátsó kertjeiben. Elmondta, az árvízi védekezés, illetve a megelõzési tevékenységgel párhuzamosan a vízüggyel közösen felmérték a Pivári utca ingatlanjait, és ahol szükséges volt, homokzsákokat raktak le. Eddig azonban nem kellett kiköltöztetni a lakóépületekbõl embereket, és nem volt szükség állatok kimentésére sem a melléképületekbõl.
A Dobos István által elmondottakhoz Cseresnyés Péter hozzáfûzte: Az elõrejelzésekre hagyatkozva, ha nem esik le a maximális csapadékmennyiség, árvíz biztosan nem lesz, a belvíz ellen pedig csak szivattyúkkal tudnak védekezni. Megjegyezte, Magyarország éves csapadékátlagának a fele, 300 milliméter esõ esett le egy hónap alatt.
Ahogy Vaski Endre, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Zalaegerszegi Szakmérnökségének a vezetõje elmondta, a meteorológia elõrejelzések alapján vasárnap estig 100-120 milliméter csapadék volt várható, amibõl azt lehetett valószínûsíteni, hogy 290 centiméteres vízállás is kialakulhat a Principális csatornán, ami lényegesen magasabb az eddigieknél. A rengeteg csapadék telített talajra esett, így nem tudott beszivárogni a földbe. Az adatok és a tanulmányterveik alapján látszik, hogy hol vannak azok a mély területek, ahol egy hirtelen zápor esetén is megáll a víz, holott a csatornában szinte nincs is. A munkálatok során arra törekednek, hogy a csatorna vízét bent tartsák a mederben, és erre építették ki homokzsákokkal a nyúlgátat. Hozzátette: az új tájékoztatás szerint a valószínûsített vízállás nem fogja meghaladni a 280 centimétert a vágóhídi szelvényben.
Cseresnyés Péter a kérdések elhangzása során arra hívta fel a jelenlévõ képviselõk figyelmét, hogy ez a helyzet – akár az emberek iránt érzett rokonszenvbõl és törõdésbõl adódik –, nem alkalmas arra, hogy politikai akciókat indítson. Itt a belvizet kivédeni nem lehet, mert mélyen fekvõ területen helyezkedik el Kiskanizsa. Az elmúlt években folyamatosan tisztította a VIA az árkokat, hiszen a belvíz ellen az árkok tisztántartásával lehet védekezni. És ami a legfontosabb, engedély nélkül a mederben nem lehet semmilyen munkát elvégeztetni. Ahhoz hogy ez megtörténjen, idõ kell. A több évet igénybe vevõ tervezés során szigorú szabályoknak, számtalan hatóság elõírásának kellett megfelelni.
A tárolási lehetõségekkel kapcsolatban Vaski Endre hozzáfûzte: információja szerint a Balatonfelvidéki Nemzeti Park igazgatósága a vízüggyel karöltve egy úgynevezett vizes élõhely kialakítását indítványozza a Principális csatornán Felsõrajk fölött. Ez a meder bizonyos fokú elzárásával jár, és lassíthatja a víz itteni gyors megjelenését.
Cseresnyés Péter még egyszer hangsúlyozta: folyamatosan megy a munka. A vízügy egy komplex tervben gondolkodik, de sem a mederkotrás, sem a vízszabályozás nem védi az alacsonyabban fekvõ területeket egy nagyobb esõzéstõl. Várhatóan jövõre meglesz a pénz, és a kiskanizsai partszakasznál megoldódnak a gondok, amelyeket idõnként a Mura magas vízszintje is megnehezít.

B.E.

 



2014-09-12 17:37:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül