Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892438    








Honlapkeszites

Zala megyében csökkent az álláskeresõk száma

Zala megyében a közfoglalkoztatás további több száz fõs bõvülésének eredményeként 4 százalékkal csökkent augusztusban az álláskeresõk száma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.


Tájékoztatásuk szerint a korábbi években augusztusban az elõzõ hónaphoz képest 1 százalék alatti volt az álláskeresõk számának mérséklõdése.
Idén a nyár utolsó hónapjában 11 198 álláskeresõt regisztráltak a kirendeltségeken. A júliusinál 400 fõvel, az egy évvel korábbinál pedig 3,8 ezer emberrel kevesebbet. Az elmúlt évhez képest valamennyi térségben alacsonyabb a nyilvántartottak száma, több körzetben 25-30 százalék közötti a mérséklõdés.
A nyilvántartott álláskeresõk 12 százaléka, mintegy 1360 fiatal pályakezdõ. Idén 360-nal kevesebb pályakezdõ keres munkát a munkaügyi központ segítségével, mint az elmúlt év azonos idõszakában. A nyári hónapokban összesen 390 pályakezdõt elsõ alkalommal regisztráltak a kirendeltségeken.
Augusztus végén a gazdaságilag aktív népesség 8,5 százaléka volt nyilvántartott álláskeresõ Zala megyében, az álláskeresési ráta a júliusinál 0,4, az egy évvel korábbinál pedig 2,8 százalékponttal volt alacsonyabb. Keszthely körzetében a legalacsonyabb, 6 százalék a mutató, de Lenti és Zalaegerszeg térségében is 8 százalék alatti az álláskeresõk aránya. Ezeken a területeken tartósan alacsonyabb az arány a megyei átlagnál, hosszú idõ után a zalaszentgróti járásban is átlag alatti (8 százalék) a nyilvántartott álláskeresõk aránya.
A nyár utolsó hónapjában 1510 álláskeresõ került nyilvántartásba, közülük közel 200 ember elsõ alkalommal szerepel a regisztrációban. Az ismételten álláskeresõvé válók több mint fele egy éven belül vált újra munkanélkülivé, de 20 százalékuknál már 4 évnél is hosszabb idõ eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta.
A munkaügyi szervezet tájékoztatása szerint a nyár utolsó hónapjában bejelentett 2 ezer új álláshely több mint fele a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatott igény volt. Év elejétõl összesen 7,3 ezer nem támogatott új álláshely volt Zala megyében, 1,5 ezerrel több, mint az elõzõ év azonos idõszakában.
A foglalkoztatók legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, de összeszerelõk, bolti eladók, gépkezelõk, irodai adminisztrátorok, lakatosok, kõmûvesek, szakácsok, valamint festõ és mázolók számára is 20 fõt meghaladó nagyságrendben ajánlottak állást.
Az év elsõ 8 hónapjában 12,6 ezer regisztrált álláskeresõ tudott elhelyezkedni Zala megyében; 6,9 ezren támogatott, 5,7 ezren pedig támogatás nélküli munkakörben.

 

MTI - Kanizsa



2014-09-18 06:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül