Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892683    








Honlapkeszites

Információ a társasházak jövõjérõl

Az elmúlt napokban rengeteg hírforrásból jelent meg információ arról, hogy újra indulnak a társasházi pályázatok - tájékoztatta lapunkat Varga Zoltán. 

Alább azokat a pályázatok részletezzük, amelyekre biztosan számíthatunk. Például a háztartási nagygépek és homlokzati nyílászárók cseréje, valamint a fûtéskorszerûsítés lesz a most szeptemberben megjelenõ pályázatok témája.


Háztartási gépek (elsõsorban hûtõszekrények) cseréjére 627 millió forintot szeretnének költeni. A kiemelten takarékos A+ és az a feletti energiahatékonysági osztályba sorolt készülékek beszerzését 50%-os állami hozzájárulással (maximum 25-35 ezer forinttal) ösztönöznék, ami hozzávetõleg 23 ezer pályázónak segít majd szerényebb „étvágyú” berendezést vásárolni.
Mintegy 1 milliárd forintot szánnak a lakások fûtéskorszerûsítésre. A példaként bemutatott 650 ezer forintos átlagos támogatással számolva ez kb. 1500 támogatott pályázatot jelent.
A homlokzati nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forintot terveztek. A minisztérium legkevesebb 2200 pályázati támogatást irányzott elõ, ami 500 ezer forintnyi állami hozzájárulásnak felel meg ingatlanonként.
Ezek nem társasházi hanem egyéni pályázati lehetõségek.

Mi lesz akkor a társasházakkal?

A kisebb programok mellett egy nagyobb, tízmilliárdos „komplex” konstrukció elindításán is dolgoznak, amellyel azonban nem csak a panelházak, de az egyéb (pl. kisebb téglaépületes) társasházak, illetve a családi házak energiahatékonysági felújításait is támogatnák. Nem lesz tehát elkülönített panelprogram, a társadalmi vitára bocsátandó (és az azóta már megjelent) Nemzeti Épületenergetikai Stratégiának (NÉeS) megfelelõen valamennyi épülettípus felújítását ösztönözni kívánják.

Mi eddig is azt a koncepciót képviseltük, hogy a társasházaknak ( mindegy hogy iparosított vagy sem ) fel kell készülniük erre a lehetõségre, tervekkel, koncepció anyagokkal. Azok a társasházak akik ezt eddig már elkészítették abban az elõnyõs helyzetben vannak, hogy készen várhatják ezt a lehetõséget.

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásait a következõ, 2020-ig tartó, fejlesztési idõszakban lakossági épületek energiahatékonysági felújításaira is fordíthatjuk. Mindez pedig jelentõs újdonság az elõzõ periódushoz képest.

A tervek szerint az állami hozzájárulást csak részben folyósítanák vissza nem térítendõ támogatásként, amely nyilvánvalóan a legnépszerûbb támogatási forma. Az alkalmazandó pénzügyi eszközök között megemlítik a kamattámogatott hiteleket és az adókedvezményeket is.

Azt, hogy pontosan mennyit fog költeni az állam lakáscélú energetikai felújításokra a soron következõ operatív idõszakban, még korai találgatni. Az újabb támogatási és finanszírozási konstrukciók kidolgozására december 31-ei határidõt szabott magának az államigazgatás. Mindez pedig könnyen azzal járhat, hogy a most bejelentett 3+1 programot legkorábban a jövõ tavasszal követhetik újabb kiírások.

A társasházak részére jelentõs tényezõ a beruházás megkezdéséhez, hogy a támogatási arány 1-1 fûtési szezonnal mennyit csökken, hisz egy korszerûen elõkészített beruházással a társasház a várható megtakarítás 20%-át már elõállítja az elsõ fûtési szezon után utána kb- 3-4 év alatt megtérül a beruházás.



2014-09-18 08:59:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül