Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892652    








Honlapkeszites

Elemzõk: az év hátralévõ részében kissé emelkedhet, de 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta

A szezonális munkák kifutásával az év hátralévõ részében kissé emelkedhet, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon - mondta a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzõje a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss munkaerõ-piaci adatokkal kapcsolatban pénteken az MTI-nek.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH legfrissebb munkaerõ-piaci adataira reagálva közölte: töretlen a foglalkoztatottak számának növekedési üteme, a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta a legkedvezõbb adat.
A kormány foglalkoztatási programjainak - így például az Elsõ Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését támogató pályázatnak - is köszönhetõen a foglalkoztatottak számának növekedésébõl a versenyszféra egyre nagyobb arányt képvisel. "A közelmúlt kiváló makrogazdasági adatai a foglalkoztatás további bõvülését jelzik, ami megfelel a kormányzat célkitûzéseinek" - emelte ki az NGM.
Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzõje az MTI-nek elmondta, hogy a következõ hónapokban nem várható a foglalkoztatás további bõvülése, a munkanélküliségi ráta pedig az év végéhez közeledve a szezonális munkák kifutásával ismét emelkedhet kissé.
A szakértõ kifejtette: a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra esett vissza, így az egy évvel korábbinál 2,4 százalékponttal kisebb és természetesen hosszú évek óta a legalacsonyabb érték.
Más becslés szerint a közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nõtt júliusban éves összevetésben, a foglalkoztatás 177 ezres javulásának zöme így vélhetõen nem ezen állami programnak köszönhetõ - mondta Török Bálint. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok valójában külföldön dolgozó marad benne a hazai statisztikákban, de még így is a munkaerõpiac "tényleges" javulásának jeleit mutathatják a KSH friss adatai, a sokéves csúcson lévõ mutatók - vélekedett.
A foglalkoztatás javulása az egyik fontos feltétele annak, hogy a háztartások fogyasztása tartósan bõvülhessen. Emellett lényeges még a jövedelmek alakulása, a hiteltörlesztésre fordítandó összegek alakulása, és fontos a kilátások megítélése is - fûzte hozzá.
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje is azt emelte ki: várható volt, hogy a nyári szezonban, fõleg a turizmus és a mezõgazdaság miatt javulni fog a munkanélküliségi ráta. A téli hónapokban újra emelkedhet a munkanélküliség, de az év hátralévõ részében marad a 7,5 és 8 százalék közötti munkanélküliségi ráta - mondta a szakértõ.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közmunkaprogramok idõzítése még nem ismert, ami bizonytalanságot visz a rendszerbe.
Kitért arra, hogy az eredmény európai összehasonlításban jónak számít, az Európai Unióban a legutóbbi, júliusi adat szerint szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség. A régión belül vegyes a kép, a magyar adat a középmezõnynél jobb - mondta Török Zoltán.

 

MTI - Kanizsa




2014-09-26 11:59:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül