Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892476    








Honlapkeszites

A magunk érdekeit magunknak kell megvédeni
A Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége hatodik alkalommal hirdette meg a Nyugat-Dunántúli Regionális Minõségi Díj projektet. A díjakat a szövetség gazdasági évnyitóján adták át a Medgyaszay Házban.

A Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége képviselõit Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyébõl, Sopron és Nagykanizsa Megyei Jogú Város vállalkozóit, kamaráit, elnökeit és munkatársait, a régió államigazgatási intézményeinek, szervezeteinek vezetõit, képviselõit Marton István polgármester és Dr. Polay József, a Nyugat-Dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamarái Szövetségének soros elnöke, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte.

Marton István polgármester beszédében hangsúlyozta: Örömmel vesz részt olyan rendezvényeken, amelyek az összefogást szimbolizálják, egymás jobb megismerését szolgálják, és erõsítik a kohéziót a gazdaságban. Azért is örül, mert ezen a napon, ha csak pár órára, a régió, és azon belül talán Nagykanizsa is a figyelem középpontjába kerül. Tudják, a megyék és a megyei jogú városok, együtt kell hogy mûködjenek a régió érdekében, de továbbra is versenytársak maradnak amikor a régión belül erõforrások felhasználásáról és fejlesztésekrõl van szó.
Dr. Polay József õszintén beszélt arról, hogy a gazdasági évnyitóra nehéz idõszakban került sor. A válságról és a kapcsolódó negatív hatásokról szólva kiemelte, 2009 elsõ heteinek tanulsága, hogy a kormányok Európában és a világon most ébrednek rózsaszín Csipkerózsika álmukból, és kétségbeesetten próbálnak újabb és újabb intézkedéseket tenni például Németországban, Angliában. A világ kormányai ma már belátják, hogy az aranykornak vége, és egy új gazdasági világrendet kell építeni, csak még nem tudják hogyan.
– A helyzet nálunk sokkal roszszabb – folytatta. – Látni, az év elsõ fele gazdasági szempontból pusztítóbb lesz, mint gondoltuk. A mély recesszió, a munkanélküliség erõs növekedése, a túlzott szociális kiadások, a még mindig meglevõ pazarlások visszavetik a magyar gazdaságot. Ebbõl csak nagyon kemény, határozott intézkedéssel lehet kilábalni. Az azonban biztosnak látszik, hogy ezek az intézkedések fájni fognak. Fájdalommentes megoldás nincs. Magyarországnak már nincs hova hátrálnia, mögöttünk a szakadék. Fel kell hívni az emberek figyelmét arra – hangsúlyozta az elnök –, olyan nehéz idõszak jön, amilyet még nem éltek át. Át kell állni egy olcsóbb életszínvonalra, és ha lehet, még félre is rakni egy kicsit. Igaz ez a vállalakozásokra is.
Dr. Polay József elmondta azt is, a kamara elnöksége, követve az országos példát és elnökük ez irányú tevékenységét, az önkormányzat számára készítettek egy intézkedési csomagot, mely segítene a helyi vállalkozásoknak abban, hogy túléljék ezt a nehéz idõszakot. Bíznak benne, olyan érdemi döntések születnek az önkormányzatban, melyek segítenek a túlélésben.
A magyar gazdaság helyzetérõl és kitörési lehetõségeirõl Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott elõadást. Véleménye szerint Magyarország nem tehet mást, minthogy egy olyan gazdaságszervezési utat választ, ami a kontinentális európai modellt tükrözi.
– De mi hogyan készülünk fel az európai útra? Érdemi források nem kerültek a gazdaságba. Nem készültünk fel erre a folyamatra. A privatizációnál azt mondtuk, mindent eldönt a verseny, és magánmonopóliumok kezére adtunk állami monopóliumot! Gondoljunk az energia-elosztó hálózatra - hangsúlyozta. Amíg egy magánmonopólium profitorientált, addig nem lehet tõle elvárni, azt tegye, mint az állami monopóliumok, hogy politikai okok miatt esetleg lemarad a profittól. Magyarország mérhetetlenül kiszolgáltatta magát közgazdasági értelemben az elõzõ idõszakban, de ugyanez érvényes a kamarákra is. Ha Magyarország nem szervezi meg magának a gazdaságát, a külsõ szereplõnek nem igénye. Az az igényük, hogy minél szervezetlenebb legyen, hiszen akkor legkönnyebb piacot szerezni. A következõ évek kitörési eleme az lesz, hogy a magunk érdekét magunknak kell megvédeni. Tudomásul vették, hogy mi így teszünk, és kihasználják ellenünk. Magyarország problémái két nagy gyökéren találhatók: elmaradt a rendszerváltás befejezése, és valóban bejött a pénzügyi-gazdasági válság. A társadalmat meg kell gyõzni a reformok szükségességérõl, a nagy elosztórendszerek, az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a munkanélküli ellátás, a kutatás-fejlesztés, az államigazgatás, valamint az önkormányzati rendszer átalakításának szakszerû kidolgozásáról és véghezvitelérõl.
Ezt követõen Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési ügynökség igazgatója a régió gazdaságfejlesztési terveirõl, az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a Nyugat-dunántúli Operatív programról, a támogatott projektekrõl beszélt. Gérnyi Gábor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fõosztályvezetõje a Válságkezelõ és gazdaságélénkítõ csomagot, a vissza nem térítendõ támogatásokat ismertette.
A program a Regionális Minõségi Díjak átadásával zárult. Nagyvállalkozás kategóriában a díjat Kanizsa Trend Kft. nyerte el, míg kisvállalkozás kategóriában a zalaszentgyörgyi Naste Bau Kft. A soros elnökséget ellátó elnök az elnökséget jelképesen egy tollal adta át a Vas megyei elnöknek.
B.E.


2009-01-28 09:42:01


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül