Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895038    








Honlapkeszites

A lakossági energiahatékonysági pályázatok építéshatósági engedélyezési vonatkozásai

A Kormány összesen 2,72 milliárd Ft támogatással lakossági energiahatékonysági pályázatokat hirdetett a közelmúltban.
A hûtõ- és fagyasztócserére a nagycsaládosok és a nyugdíjasok, a kazán- és nyílászárócserére pedig azok az ingatlantulajdonosok pályázhatnak, akik magyarországi lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerûen a támogatással érintett, legfeljebb 4 lakásos ingatlanukban laknak. A pályázók több tízezer, de akár több százezer forintot is kaphatnak támogatásként. A felhívások már elérhetõek a kazán- és a hûtõ-, illetve fagyasztócsere esetében, a nyílászárócsere-pályázat szeptember 29-én jelent meg.


A pályázatok benyújtására a felhívást követõen 30 napon belül van lehetõség. A tervezett beruházások építésügyi hatósági engedélyezési vonzatai felöl kérdeztük Lengl Zoltánt a Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának vezetõjét.

„A tavaly év elején bevezetett szabályozás szerint elõzetes építésügyi hatósági engedély nélkül végezhetõ tevékenység a meglévõ építmény utólagos hõszigetelése, homlokzati nyílászáró - áthidalóját nem érintõ - cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása, valamint - alapozást nem igénylõ - új égéstermék-elvezetõ kémény létesítése, ha annak megvalósítása nem jár a meglévõ építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerõsítésével. Bonyolultabb a szabályozás akkor, ha védett területen tervezik az építési kivitelezési tevékenységet végezni. Ha az épület mûemléki védelem alatt, vagy mûemléki jelentõségû területen áll, akkor a nyílászáró csere, gépészeti szerelvények elhelyezése abban az esetben is engedélyhez kötött, ha a tevékenység az épület tartószerkezeti részeit, elemeit nem érinti. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet, hogy az Építési törvény, valamint a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet felhatalmazása alapján a település polgármestere - a mûemléket érintõ vagy mûemléki jelentõségû területen örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével - településképi bejelentési eljárást folytathat le azon építési tevékenységek esetén, amelyek általános esetben építési engedély nélkül lennének végezhetõek, de helyi rendeletben szabályozott keretek között mégiscsak elõzetes bejelentési eljáráshoz kötöttek. Mivel ez minden településen eltérhet, ezért célszerû a települési önkormányzatoknál elõzetesen érdeklõdni a települési bejelentési eljárásról szóló helyi rendelet felöl.

A meglévõ épületek tartószerkezeti elemeit is érinti a tervezett beruházás, akkor azok elõzetes építésügyi hatósági engedélyhez kötött tevékenységek. Amennyiben a beruházás kizárólag engedély alapján lenne megvalósítható, akkor is buzdítanák mindenkit a pályázatokon való részvételre, hiszen a korábbi évek során tett erõfeszítéseink eredményeképpen az engedélyezési eljárások már sokkal rövidebb idõ alatt lefolytathatóak, mint voltak korábban. ”

További részletek: www.kormany.hu, www.emi.hu

(Zala Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal)

 

kormanyhivatal.hu - Kanizsa



2014-10-06 07:51:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül