Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891952    








Honlapkeszites

Cseresnyés Péter: Nagykanizsa a munkahelyteremtés és a munkahelyek megóvása területén igenis jól teljesített

A tegnapi külgazdasági és külügyminiszteri bejelentés apropóján – mely szerint a kormány 761 millió forinttal támogatja az amerikai Honeywell nagykanizsai gyártóüzemének mintegy 3 milliárd forintos beruházását –, tartott sajtótájékoztatót a múltról és jelenrõl Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ. Míg Dénes Sándor alpolgármester a jövõrõl beszélt.

Cseresnyés Péter elõrebocsátotta: négy évvel ezelõtt a város vezetésének átvételekor a munkahelyteremtés volt a legfontosabb teendõm Nagykanizsán, mint ahogy egész Magyarországon is ez a probléma volt a legnagyobb kihívás. Számomra így a legfõbb célkitûzést a munkahelyek teremtése és megtartása jelentette, és jelenti ma is, mivel olyan válságos állapotot örököltünk a balliberális kormányzat 8 éves és a megelõzõ polgármester katasztrofális regnálásának köszönhetõen, ami városunkat súlyosan érintette.


Ha emlékeznek még – idézte fel – , a ciklus elején azzal a sokkal kellett szembenéznünk – a város új vezetésének és egész Nagykanizsának –, hogy a térség egyik legnagyobb munkáltatója, a General Electric csoportos létszámleépítést jelentett be. Azonban a kitartó munkának, a rengeteg küzdelemnek és a kanizsai lehetõségek erõsítésének köszönhetõen sikerült elérni a kormányzat segítségével, hogy az akár súlyos következményekkel is járó tömeges elbocsátásokra végül nem került sor. Ezáltal körülbelül nyolcszáz munkahelyet mentettünk meg. Azóta a GE stabil, városunk több mint kétezer fõt foglalkoztató cégévé vált, és a nagykanizsai üzem a LED lámpagyártás európai központja lett. És ne feledjük, hogy ezzel újabb beruházások célpontjává vált városunk.
Fontos lépésünk volt az is – tette hozzá a városvezetõ, hogy megvásároltuk az osztrák hulladékgyûjtõ céget, a Saubermacher Pannóniát, amelynek köszönhetõen több mint száz embernek lett biztos a munkahelye. 2013 márciusa elején pedig az a hír járta be a sajtót, hogy a Car-Inside Kft. zalai és nagykanizsai érdekeltségeinek feladásával mintegy 600 ember veszíti el munkahelyét. A hír fölreppenését követõ 10 napon belül viszont már az volt a szenzáció, hogy sikerült megõrizni a 634 munkahelyet, ugyanis a támogatásunkkal a dolgozókat átvette egy másik cég, amely azóta is sikeresen folytatja a termelést. Vagyis visszahoztunk egy komoly céget Nagykanizsára, ami több száz ember munkahelyének megvédését jelentette. Mert fontos számunkra minden ember munkája, hiszen az extraprofitot hajszoló gondolkodással szemben csak a munkaalapú társadalom az egyetlen kiút, ami a rezsicsökkentések alapját is jelenti.
Ugyanakkor fontos megemlíteni azt is – fogalmazott Cseresnyés Péter, hogy az ipari parkban a helyi, vagy a négy év alatt Kanizsára költözõ kis és közepes vállalkozások újabb százötven munkahelyet teremtettek a támogatásunkkal, igazolva a gondolkodásunk helyességét, s közben új külföldi befektetõk is megtalálták városunkat. Köztük az egyik kiemelkedõ beruházás a háztartási szivattyúk gyártásával foglalkozó olasz DAB cégé volt, amely tavaly õsszel nyitotta meg új 5000 négyzetméteres csarnokát és gyáregységét. Ezzel újabb százötven embernek munkát adva, és persze további reményt is az újabb és újabb fejlesztésekre és bõvítésekre. Hiszen, megint csak nem felejthetjük, hogy a DAB például opciós jogot kért egy újabb terület megvásárlására, ami további munkahelyek létrejöttét szavatolják – jelentette ki a polgármester, majd utalt az Eme Kft. jelenlétére, amely szintén olasz befektetõként érkezett Nagykanizsára, és elsõsorban villamos motor állórészeket gyárt, ugyancsak számos fontos munkahelyet teremtett városunkban.
A város elsõ embere fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a város és a térség beruházásai az elmúlt években számos helyi vállalkozásnak és beszállítónak jelentettek megrendeléseket, további 100 embernek biztosítva munkát, munkahelyet.
A Honeywell vállalata pedig a minap jelentette be – utalt vissza Cseresnyés Péter a sajtótájékoztató apropójára –, hogy a nagykanizsai gyárában a kormány támogatásával 10 millió eurós (nagyjából 3 milliárd forintos), 109 új munkahelyet teremtõ beruházást hajt végre. Ezáltal a 12 ezer négyzetméteren mûködõ gyár területe 5 ezer négyzetméterrel nõ.
Összegezve a városvezetõ úgy fogalmazott: összesen tehát körülbelül ezer munkahelyet teremtettünk, és újabb 1000 ember munkahelyét õriztük meg az elmúlt ciklusban, ami mind e stratégiai, elõrelátó gondolkodásnak köszönhetõ. Vagyis elmondhatjuk, hogy a nehézségek ellenére Nagykanizsa a munkahelyteremtés és a munkahelyek megóvása területén igenis jól teljesített, amit folytatni kell a jövõben is.
A jövõbeni folytatásról Dénes Sándor alpolgármester osztotta meg gondolatait a sajtó képviselõivel: természetesen ezt az eredményes munkát és küzdelmet szeretném én magam is folytatni a következõ években, szorosan együttmûködve térségünk országgyûlési képviselõjével. Hiszen pontosan látnia kell mindenkinek, hogy a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés olyan összetett és kiemelkedõ feladat, amit egy város az országos politikai kapcsolatai nélkül nem képes hatékonyan megvalósítani. Minderre kiváló példa a tegnapi Honeywell bejelentés is. Így a terveink és a céljaink nem lehetnek mások, mint hogy újabb munkahelyek teremtését és megõrzését segítsük, együttmûködve a jövõben is. Ez a legfõbb törekvés.
Dénes Sándor fontosnak tartotta kiemelni, hogy nemsokára átadásra kerül a fiatalkorúak javító és nevelõintézete, amely beruházásnak köszönhetõen százhúsz új munkahely is létesül, és olyan végzettségû emberek, pszichológusok, pedagógusok kapnak lehetõséget, akik egyébiránt nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni. És nem kell elfeledkezni arról sem, hogy a térségben élõ beszállítók, helyi vállalkozások számára is nagy lehetõség az intézmény megvalósítása és mûködése.
„Emellett tervezzük a közeljövõben, hogy gazdasági konferenciát szervezünk észak-olaszországi cégek számára, hogy ezzel is tovább szorgalmazzuk a sikeres beruházások, így újabb munkahelyek létrejöttének számát. Mert elmondhatjuk, hogy egyre inkább érdeklõdnek új befektetõk, elsõsorban az Észak-olasz iparvidék komoly vállalatai városunk iránt. És mindez azt jelzi, hogy Nagykanizsa hosszú távú fejlõdése biztosított.
A munkanélküliségrõl pedig elmondható, hogy Nagykanizsán az elmúlt négy év alatt 746 fõvel lett kevesebb a nyilvántartott álláskeresõk száma, ami a kilábalást mutatja a szocialista kormányok kártékony regnálása után.
Vagyis a statisztikai adatok is jól mutatják, hogy az országéhoz hasonlóan Nagykanizsán is beindult a munkahelyteremtés. A város gazdaságpolitikája meghozta a gyümölcsét, mivel az elmúlt négy évben számos befektetõ érkezett Nagykanizsára, vagy növelte jelenlétét, ami kiváló visszajelzés az örökölt problémák megfelelõ kezelésére. A tények megerõsítik, hogy az elmúlt négy év alatt a 2010 októberében relatív munkanélküli mutató 8.5%-ról 6.36%-ra csökkent, és négy év alatt az említett 746 fõvel lett kevesebb a nyilvántartott álláskeresõk száma Nagykanizsán, köszönhetõen ezeknek a fejlesztéseknek is – foglalta össze a múlt és a jelen eredményeire épülõ jövõbeni feladatokat Dénes Sándor alpolgármester.

Kanizsa



2014-10-07 13:33:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül