Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892451    








Honlapkeszites

NaGESZ: Átláthatóbb mûködés, költséghatékony feladatellátás

A közgyûlés még áprilisban döntött arról, hogy július elsejétõl létrehozza a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezetet, (ma már) közismertebb nevén, a NaGESZ-t. A költségvetési szerv megalakítását a városvezetés részérõl elsõsorban az indukálta, hogy az önkormányzat által mûködtetett intézmények gazdasági tevékenységét ellássa: a korábbinál átláthatóbban és költséghatékonyabban. Mint azt az elmúlt majd’ 3 hónap is igazolja, a NaGESZ „olajozottan” végzi kötelezõ feladatköreit, amik a közeljövõben tovább bõvülhetnek az innovatív vezetõi szemléletnek köszönhetõen. A szervezet öt esztendõre kinevezett igazgatója, Horváth István ugyanis nemcsak a napi „rutinmunkákra” fókuszál, hanem – mint az a vele folytatott beszélgetésbõl is kiderül - az általa vezetett intézmény „jövõjét” is konkrét tervekkel kívánja biztosítani.


Ám még mielõtt ezekrõl szólnánk, ismerkedjünk meg jobban a szervezet mindennapjaival, felépítésével.
– Alapvetõen három részre bontható a NaGESZ feladatellátása. Egyrészt ellátjuk egyes intézmények teljes mûködtetését, a gazdálkodási-pénzügyi, karbantartási, beszerzési és a közétkeztetés pénzügyi feladatait. Ezek az általános iskolák, a Nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Mûvészet Iskola, a Nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, és a Nagykanizsai Szivárvány EGYMI. Vannak olyan intézmények, amik esetében az elõbb felsoroltak közül a mûködtetés már nem hozzánk tartozik, ilyenek többek között a bölcsõdék, óvodák, kulturális és szociális intézmények. A harmadik részbe azok az intézmények tartoznak, ahol mi csak a közétkeztetés pénzügyi „ügyvitelét” biztosítjuk. Ezek a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz) által fenntartott Nagykanizsai Dr. Mezõ Ferenc-Thúry György Gimnázium és Szakképzõ Iskola és a Nagykanizsai Mûszaki Szakképzõ Iskola és Kollégium.
– Munka tehát akad bõven, mindezt milyen „formában” látják el?
– Különbözõ szervezeti egységekkel, amik növelik a feladatellátás hatékonyságát, gördülékenységét. Egyik a gazdasági részleg, amelybe beletartozik a pénzügyi-számviteli és az intézményfenntartói csoport. Külön „egységként” dolgoznak a „közvetlen” irányításom alá tartozó munkatársaim, és szintén önálló csoportot képeznek a karbantartók, akik korábban a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt.-hez tartoztak. Összesen 127-en dolgoznak a NaGESZ-ben, ugyanakkor nem mindenki a Bazárudvarban lévõ irodánkban végzi a feladatát. Többen a mûködtetett intézményeinkben dolgoznak, példának okán az iskolákban, óvodákban dolgozó pénzügyi munkatársak, pénztárosok valamint a technikai személyzet – a takarítók, karbantartók – sem székhelyünkön látják el munkájukat.
– Miként értékeli az elmúlt idõszakot? Sikerült mára elérni, hogy – miként korábban tervezte is – „szinte észrevétlenül” mûködjön a szervezet?
– A visszajelzések immár ezt igazolják, számunkra ugyanis a nyári idõszak volt az elsõ „éles bevetés”, amikor a kötelezõ karbantartási feladatokat – legyen az festés vagy más munka – végezték el kollégáink a különbözõ intézményekben. Természetesen a nyár más tekintetben sem telt tétlenül. Sok más mellett ugyanis felülvizsgáltuk a szolgáltatói, beszállítói szerzõdéseket, valamint „átvilágítottuk” a hozzánk tartozó intézményeket információgyûjtés végett. Azért, hogy késõbb egységes beszerzési forrást választhassunk ki (például) a higiéniai eszközök, az irodaszerek beszerzésére, az épületek távfelügyeletére és számítástechnikai eszközök karbantartására.
– Egy egységes beszerzési forrás szintén a költséghatékony mûködést segítené elõ?
– Pontosan. Mivel jómagam – ahogy több ízben hangsúlyoztam is – globálisan nézem az önkormányzati költségvetést (is), hiszen nemcsak a hozzánk tartozó intézményeket szeretném jól mûködtetni. Éppen ezért van „talonban” az is, hogy a NaGESZ külsõ vállalkozási tevékenységet végezhessen, így más forrásból bevételhez juthasson.
– Emellett még más, konkrét tervekkel, kihívásokkal tekint az elkövetkezendõ idõszak elé.
– Fõként arra törekszem, hogy minél kisebb bürokráciával „mûködjünk”, s egyszerûbben, gyorsabban dönthessünk. Kihívás még bõven akad, mostanság – október elsejétõl – a közétkeztetés banki befizetéssel (csoportos beszedési megbízással) történõ kiegyenlítésére állunk át. Ezt a munkát ugyanis korábban a gazdasági ügyintézõk látták el az intézményekben, ám mindez nagy teherrel, felelõsséggel járt.
Szintén terveink között szerepel, hogy a közeljövõben a gazdasági vezetõvel körbejárjuk az intézményeket, személyes tapasztalatgyûjtésre. Valamint a 15 fõs karbantartói csoportot mobilizálni szeretném: annak függvényében, mikor, hol s milyen munka adódik. Summa summarum: a különbözõ feladatokat átszervezni, átstruktúrálni fogom az elkövetkezendõ idõszakban, hogy a Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet ezután is ugyanolyan jól, mi több, még jobban mûködhessen…
Szabó Zsófia



2014-10-10 09:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül