Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891419    








Honlapkeszites

Megindult a szakmérnöki képzés a PEN-en

A lezárult felvételi után 21 hallgató iratkozott be az országosan és nemzetközileg is egyedülálló víz- és szennyvízkezelõ rendszerüzemeltetõ szakmérnök képzésre a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. A stratégiai együttmûködést és a képzés részleteit Cseresnyés Péter polgármester, dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar Dékánja, dr. Birkner Zoltán, a nagykanizsai kampusz igazgatója és Borsos Ferenc, a Hidrofilt Kft. ügyvezetõ igazgatója ismertette.

Dr. Szalai István elmondta, egy nagy ívû cél érdekében az önkormányzat támogatásával, a Pannon Egyetem – a Mérnöki Kar és a Nagykanizsai Kampusz szakmai tudására alapozva – a Hidrofilt Kft. bevonásával több 10 millió forint pályázati forrás felhasználásával megalkotta a Víz- és szennyvízkezelõ rendszerüzemeltetõ szakmérnök szakirányú továbbképzési szakot. Az országosan és nemzetközileg is egyedülálló képzés 21 fõvel már az idei évben indul városunkban.
– Ennek fontosságát alátámassza az, hogy vízkészleteink korlátozottak. A jövõ egyértelmûen a vízrõl fog szólni globálisan is. Nagy problémákat okoz az ivóvíz hiánya – mondta a dékán.


A szakkal kapcsolatban kiemelte, az akkreditálást követõen indulhatott csak meg a képzés. A tematika kidolgozásában ipari szakemberek is részt vettek, az oktatók figyelembe veszik az elvárásaikat. A szakmérnök képzésre alap mûszaki diplomával vagy természettudományi diplomával rendelkezõket vártak és várnak a jövõben is. Kreativitást, mûszaki gondolkodást, csoportban való dolgozás képességét várják el a diákoktól. A képzés két féléves és ez idõ alatt 60 kreditet kell teljesíteniük. A szakmérnöki képzést pedig a államvizsgával és a szakdolgozat védésével zárják.
Borsos Ferenc kiemelte, a cég versenyképességének megteremtéséhez mindenképpen szükség van arra, hogy magas mûszaki színvonalú termékeket készítsenek, és magas szinten nyújtsanak szolgáltatást. Ennek gyakorlati megvalósításához pedig jó szakemberekre van szükség.
Kiemelte, részben a szak bemutatására és népszerûsítésére korábban már szakmai konferenciát szervezett az egyetem által vezetett pályázati konzorcium, ahová az ország minden részérõl érkeztek az érdeklõdõ szakemberek. A szak magyar nyelvû elindulása után a partnerek komolyan megfontolják annak a lehetõségét, hogy angol nyelven is meghirdessék ezt a nagyon speciális képzést, különösen annak a tükrében, hogy a Hidrofilt Kft.-nek elõrehaladott tárgyalásai vannak ezen a területen Indonéziában és Srí Lankán.
Cseresnyés Péter polgármester az elmondottakhoz kapcsolódva kiemelte, a városnak érdeke, hogy ez a megállapodás. Ugyanis jó hírét viszi Kanizsának szerte a világban. Hozzátette, a cég együttmûködése az egyetemmel megvalósítja azt a kormányzati célt, hogy a szakképzés hangsúlyozott legyen a szakképzés területén is. A szakemberek elsõsorban a munkahelyen szerezzék meg a gyakorlati ismereteket és ne az iskolapadban. Végül példamutatónak nevezte az egyetem és a cég együttmûködését.

V.M.
 



2014-10-10 12:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül