Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893106    








Honlapkeszites

Minden negyedik ellenõrzésnél hiányosságot talált az adóhatóság

Több mint 15 ezer vizsgálatot végzett, és csaknem minden negyediknél talált valamilyen hiányosságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a júliusban és augusztusban tartott országon ellenõrzések során.


Az adóhatóság hétfõi tájékoztatása szerint a mulasztási bírságok összege meghaladja az 530 millió forintot, 70 esetben került sor 12 napos üzletbezárásra, 6 esetben üzletbezárást helyettesítõ bírság kiszabására.
Az idén nyáron a kerékpárkölcsönzõkre, a zöldség- és gyümölcskereskedõkre, a szépészeti szolgáltatást nyújtókra, a vendéglátósokra, a romkocsmákra, a taxisokra, a strandok és azok területén mûködõ vállalkozásokra, valamint a horgásztavak környékén árusítókra fordított nagyobb figyelmet a NAV az ellenõrzések során.
Az adóhatóság közleményében kiemelte: még mindig magas azok száma, akik nem adnak sem nyugtát, sem számlát. A 12 ezret meghaladó nyugtaellenõrzésbõl minden ötödik esetben találtak hibát.
Mintegy 2500 alkalommal ellenõrizték a foglalkoztatás szabályszerûségét, ennek eredménye nemcsak a klasszikus "fekete foglalkoztatás", hanem a késedelmes bejelentés feltárása is volt. A 2500 ellenõrzésbõl minden harmadik esetben találtak jogsértést az adóellenõrök és a pénzügyõrök.
A NAV munkatársainak tapasztalatai szerint a munkaidõben történõ ellenõrzések során javult, viszont a megszokottól eltérõ idõben - késõ délután, éjszaka, hétvégén - romlott a nyugta- és számlaadás fegyelme.
Pozitív eredményt mutatnak viszont az árueredet vizsgálatával kapcsolatos megállapítások, ugyanis kiderült, hogy az adózók többsége az elõírásoknak megfelelõen jár el - közölte az adóhatóság.
A szezonális munkákra fogadott alkalmi munkások bejelentése több ízben is elmaradt. A NAV a nyugat-dunántúli régió egy gyümölcsösében a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, összesen 280 barackszedõ munkást talált, akik több vállalkozó alkalmazottai voltak. Az egyik gazdálkodó 172 embert alkalmazott egyszerûsített foglalkoztatás keretében egy héten át mindenféle bejelentés nélkül, 64 embert pedig az ellenõrzés megkezdése elõtt jelentett be. Azok a sofõrök is bejelentés nélkül dolgoztak, akik a munkások egy részét szállították buszokkal a gyümölcsöskertbe.
Egy dél-dunántúli gyógyfürdõ fagylaltozóját mulasztási bírság kiszabása mellett 12 napra be kellett zárni, mert a vállalkozó nem használta az online pénztárgépét. A tulajdonos azonban a szomszéd üzlethelyiségben újra kinyitott és ismét elkezdett fagylaltot árulni. A bizonylat kiállítására azonban kézinyugtát használt, mert a pénztárgépe a lezárt helyiségben maradt. Az újbóli vizsgálat során az ellenõrök megállapították, hogy adózó nem ad szabályos nyugtát, így ismét mulasztási bírságot szabtak ki, valamint az újonnan nyílt üzletet is bezárták - ismertette a NAV.

MTI - Kanizsa



2014-10-13 09:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül