Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893030    








Honlapkeszites

Zala megyében csökkent az álláskeresõk száma

Szeptember végén 10 690 álláskeresõt tartottak nyilván Zala megyében, az egy hónappal korábbinál 4,5 százalékkal, a tavaly augusztusihoz képest pedig 29 százalékkal kevesebbet - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.

A korábbi években a pályakezdõk számának mérsékelt emelkedése és a csökkenõ szezonális munkaerõ-kereslet miatt szeptemberben stagnált, vagy minimális mértékben emelkedett az álláskeresõk száma, az idén viszont a közfoglalkoztatottak számának bõvülése, valamint a nem támogatott munkahelyek számának emelkedése kedvezõen hatott a munkaerõ-piaci folyamatokra.nkakörre vonatkoztak.


A hivatal tájékoztatása szerint csökkent a pályakezdõ álláskeresõk száma is: a tavaly szeptemberinél 460, az augusztusinál pedig 50-nel kevesebb fiatal keresett állást a kirendeltségek segítségével. Idén az õsz elsõ hónapjában 1312 pályakezdõ - az álláskeresõk 12 százaléka - szerepelt a nyilvántartásban.
A munkaügyi központ adatai szerint szeptemberben a gazdaságilag aktív népesség 8,2 százaléka volt nyilvántartott álláskeresõ Zala megyében. Az álláskeresõk aránya a legalacsonyabb (6 százalék) Keszthely térségében, de Lenti és Zalaegerszeg környékén is a megyei átlag alatti, 7,3 százalék az álláskeresési ráta. A legmagasabb a mutató a letenyei kirendeltség területén, de míg 2013 szeptemberében az álláskeresõk aránya meghaladta a 15 százalékot, idén 11 százalékra csökkent a mutató a térségben.
Szeptemberben 1,6 ezer ember került a nyilvántartásba, a legnagyobb számban segédmunkások, alkalmi munkások, egyéb egyszerû foglalkozásúak. Ugyanakkor több mint 2150 álláskeresõnek szûnt meg a regisztrációja, közülük csaknem 600 ember az elsõdleges munkaerõpiacon tudott elhelyezkedni.
Idén összesen 13,9 ezer álláskeresõ állt munkába Zala megyében: 7,6 ezren támogatott foglalkoztatás keretében helyezkedtek el.
A foglalkoztatók szeptemberben 1,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be, aminek több mint feléhez igényeltek támogatást.
Idén összesen 8,3 ezer nem támogatott, új álláshelyet jelentettek be Zala megyében, 1,5 ezerrel többet, mint az elõzõ év hasonló idõszakában. Az állások elsõsorban segéd- és alkalmi, valamint bolti eladói, adminisztrátori, lakatos, bútorasztalos, tehergépkocsi-vezetõi és kárpitos munkakörre vonatkoztak.

MTI-Kanizsa



2014-10-16 08:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül