Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891553    








Honlapkeszites

Sármellékrõl is indulnak törökországi chartergépek

A jövõ év nyarától Sármellékrõl is indulnak a törökországi Antalyába chartergépek, de a tervek szerint más országokba is vinne utasokat a járatokat szervezõ Green Travel - közölte a társaság ügyvezetõ igazgatója vasárnap.


 A Hévíz-Balaton Airporton tartott sajtótájékoztatón Göktas Merdol elmondta: Magyarország második-harmadik legjelentõsebb charterjáratokat üzemeltetõ kiutaztató cége Budapestrõl és Debrecenbõl idén 30 ezer utast szállított, s felmérésük szerint ebbõl mintegy 4800 a nyugat- és dél-dunántúli megyékben él.
Erre alapozva közlekedtetnek a jövõ év júniusától 10 héten át Sármellékrõl a törökországi Antalyába járatokat, összesen közel 4000 utasra számítva.
Az ügyvezetõ szerint ebbõl a térségbõl ennél is több utasra számítanak a késõbbiekben, ezért terveik között szerepel, hogy hosszabb idõszakban és más útirányokba, például Görögországba is indítanának járatokat. Az igények ismerete alapján elképzelhetõ, hogy Törökországból is hoznának vendégeket Sármellékre.
Göktas Merdol felidézte, hogy amikor hét évvel ezelõtt Debrecenbõl elindították elsõ gépüket Törökországba, sokan nem hittek az elképzelés életképességében, ugyanakkor ma már 18 héten át török, 17 héten pedig görög úti célok is elérhetõk repülõgéppel az alföldi városból. Sármelléki tervüket arra alapozzák, hogy a térségben élõk a fõvárosi indulással szemben akár két órát is megtakaríthatnak, a Balaton melléki repülõtéren pedig a kis forgalom miatt gyorsabb a ki- és beléptetés, illetve ingyenes a parkolás.
Benkõ Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetõje arról beszélt, hogy az utóbbi években, mióta Hévíz városa átvette a reptér üzemeltetését, a folyamatosan növekvõ forgalom 99 százalékát a beutaztatás teszi ki.
Kérdésre válaszolva elmondta: a tavalyi mintegy 25 ezer utas után a repülõtér idei forgalma október végéig meghaladta a 30 ezret. Reményeik szerint év végéig elérheti a 35 ezret is, a karácsonyi és újévi ünnepek idején ugyanis még hat moszkvai charterjárat érkezését jelezték. Ez utóbbi kapcsán azonban kitért arra, hogy az orosz-ukrán konfliktus a sármelléki repülõtér forgalmának alakulására is hatással van.
Papp Gábor (Fidesz-KDNP), a repteret üzemeltetõ Hévíz polgármestere az MTI kérdésére elmondta: a repülõtér eszközeit alig egy hónapja 703 millió forintért megvásárló, Széles Gábor nagyvállalkozó tulajdonában lévõ SGH Aviation Kft. az elmúlt hetekben már birtokon belülre került. A társaság kifizette a reptér utastermináljának, cargobázisának, irányítótornyának és a mindezekhez tartozó technikai eszközöknek a vételárát a felszámoló Vectigalis Zrt.-nek, illetve megtörtént a leltár és az eszközök átadása-átvétele.
Az önkormányzati cég most már az SGH Aviation Kft.-vel áll szerzõdésben a reptér üzemeltetésére, de már tartanak az egyeztetések arról, hogy a jövõben miként mûködtetheti közösen a hévízi önkormányzat és a reptér új tulajdonosa a sármelléki légibázist - tette hozzá a polgármester.

 

MTI - Kanizsa



2014-11-09 18:50:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül