Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891934    








Honlapkeszites

Kamarai hírek és aktualitások
Szakképzési hozzájárulás elszámolása
Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy a gyakorlati képzésben részt vevõ vállalkozások megfelelõ és aktuális információkkal rendelkezzenek szakképzési költségeik elszámolhatóságáról, illetve annak visszaigénylésérõl, melynek határideje 2009. február 15. A Gyakorlati képzõk klubja 17 fõ részvételével 2009. február 4-én tartotta soros ülését. A konzultációval egybekötött tájékoztatón a 2008. évi szakképzési hozzájárulás elszámolásának aktualitásairól volt szó.

Szintvizsgák
Városunkban is zajlanak a szakmunkás tanulók gyakorlati felkészültségérõl képet adó gyakorlati szintvizsgák. 2009. január - május között 12 szakmában, 110 tanuló ad számot tudásáról a kamaránk által felkért vizsgabizottságok elõtt. Azon túl, hogy a vizsga eredménye képet ad a tanulónak, az iskolának, a gyakorlati képzõnek a felkészültségi szintrõl, azért is fontos, mert a Szakma Kiváló Tanulója versenyen is figyelembe veszik.

Megkezdõdtek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny elõdöntõi
Mottó: A jó szakma felér egy diplomával, kétkezi szakmával is csinálhatsz karriert. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a területi kamarák által megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) írásbeli elõdöntõire 2009. január 26 –február 16. között kerül sor. A versenyek célkitûzése kiemelten a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerûsítése révén. A Nagykanizsai Kamara szervezésében a Szakma Kiváló Tanulója Verseny elõdöntõjén a beérkezett jelentkezési lapok alapján 15 szakképesítésben 82 tanuló vesz részt. Az országos döntõre 2009. április 22-24. között lesz Budapesten a Hungexpo Vásárközpontban, amelyre kamaránk két autóbuszt indít az érdeklõdõ tanulók és tanáraik részére.

Februártól büntetik a kézpénzforgalmat
A kamarai tiltakozás ellenére február 1-jén lépett hatályba az a rendelkezés, amely megtiltja a bankszámla nyitására kötelezett adózóknak a 250 ezer forintot meghaladó ügyleti ellenérték készpénzben - bankjegy (érme) átadásával - történõ megfizetését. Azokra, akik ezt nem tartják be, ügyletenként a 250 ezer forint összeghatárt túllépõ kifizetés értékének 20 százalékával megegyezõ összegû mulasztási bírságot szab ki az adóhatóság.
A 250 ezer forintos készpénzes korlátozás kizárólag a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó vagy azt szolgáló ügyletekre vonatkozik. Egy-egy konkrét szerzõdés esetén az összeghatár betartása szempontjából mindig a szerzõdésben szereplõ ellenértéket kell vizsgálni. A 250 ezer forintos ellenérték az általános forgalmi adóval együtt számítandó.

Aktuális kiállítások, vásárok, rendezvények


Nemzetközi Megújuló Energia Szakvásár
Az Energie Spar Messe rendezvény Közép-Európa legnagyobb megújuló energiával foglalkozó szakvására. (napenergia, fa alapú biomassza hasznosítása geotermikus energia
épületek energia-hatékonysága, környezetbarát építészet)
Helyszín: Wels, Ausztria
Idõpont: 2009. február 25 – 27.

Nemzetközi Építõipari és Építõanyagipari Vásár és Kiállítás
Helyszín: Gornja Radgona Vásárközpont, Cesta na stadion 2. Szlovénia
Idõpont: 2009. március 31. – április 4.

Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Vásár
Helyszín: Gornja Radgona Vásárközpont, Cesta na stadion 2. Szlovénia
Idõpont: 2009. április 17- 19

Szerb Privatizációs Fórum
Szerbia az egyetlen olyan Magyarországgal határos ország, amelyben a privatizáció még nem zárult le, így 2009-ben is számos állami tulajdonú vállalat kerül kalapács alá. A magyar vállalatok számára kínálkozó privatizációs lehetõségekrõl elsõ kézbõl tájékozódhatnak.
Helyszín: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium V. Szemere u. 6.ép.
Idõpont: 2009. február 16.

Magyar-Ukrán és Magyar-Szerb Vegyeskamara alakul
Az MKIK Elnöksége határozatot hozott a kárpát-medencei vegyes kamarai hálózat bõvítésérõl, a magyar-szerb és magyar-ukrán vegyes kamarák létrehozásáról.
A kamarák megalapításának célja a magyar vállalkozók, különösen a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése és piaci pozícióinak erõsítése Szerbiában valamint Ukrajnában, a tõkebeáramlás, illetve tõkekivitel elõsegítése, amelyet a vegyes kamara szolgáltatásaival és helyben történõ érdekérvényesítéssel segít elõ.
A várható gazdasági recesszióval, a szûkülõ belpiaci értékesítési lehetõségekkel szemben kiutat kínálhat a vállalkozások számára az intenzívebb külpiacra lépés, melyhez segítséget kínálnak az alapítandó vegyes kamarák. A magyar-ukrán, illetve magyar-szerb vegyes kamarák a magyar tulajdonú cégeket, illetve a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban érdekelt, a kárpát-medencei gazdasági térség európai pozíciójának érõsítésében közremûködni kívánó gazdálkodó szervezeteket várja tagjai közé.

Aktuális pályázatok
Megjelentek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség legújabb pályázati kiírásai:
• GOP-2009-2.1.1./B és KMOP-2009-1.2.1/B - komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára
• GOP-2009-2.1.1/C - komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben
• GOP-2009-2.1.2/B - komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben mikro-, kis- és középvállalkozások számára
• GOP-2009-2.1.2/C - komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendõ leghátrányosabb helyzetû kistérségekben
• KMOP-2009-1.2.1/B és GOP-2009-2.1.1./B - komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára
A pályázati kiírások megtalálhatóak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján a www.nfu.hu internetes oldalon a Pályázatok menüpont alatt.

2009-02-11 10:49:50


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül