Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891502    








Honlapkeszites

Soron kívül vizsgálja a bíróság a sármelléki repülõtér eladását

Soron kívüli eljárásban vizsgálja a Zalaegerszegi Törvényszék a sármelléki repülõtér eszközeinek nemrég lezárt értékesítési eljárását - tájékoztatta a bírósági kifogást benyújtó Linusz Imre szerdán az MTI-t.
 


A felszámolásokkal foglalkozó üzletember júliusban magánszemélyként, de egy brit befektetõi csoport megbízásából nyerte el a repülõtéri eszközök megvásárlásának a jogát a felszámoló Vectigalis Zrt.-tõl. Az akkori információk szerint azonban határidõre nem fizette ki a 800 millió forintos vételár elõlegét, ezért a vételi szerzõdést felbontotta vele a felszámoló, amely a másik ajánlattevõvel, Széles Gábor nagyvállalkozó SGH Aviation Kft. nevû cégével kötött szerzõdést, s az átadás-átvétel azóta meg is történt.
Linusz Imre most arról számolt be az MTI-nek, hogy a repülõtéri eszközök kiírására meghirdetett értékesítési eljárás, valamint az SGH-val kötött szerzõdés meglátása szerint több ponton is törvénytelen volt, ezért bírósági kifogást nyújtott be a Zalaegerszegi Törvényszékre, amely soron kívüli eljárásban foglal állást az ügyben, s errõl írásban értesítette õt.
Az errõl szóló dokumentumot az üzletember bemutatta az MTI tudósítójának.
A sármelléki repülõtér ingatlan- és eszközvagyonát 2009 óta hirdette eladásra a Vectigalis, miután a két egykori üzemeltetõ, a Cape Clear Aviation Kft. (CCA) és az FB Airport Kft. (FB) felszámolása 2009-ben, illetve 2010-ben megindult. A CCA birtokában az utasterminál, a rendõrségi épület és az üzemanyagtöltõ, valamint repülõtéri eszközök álltak, az FB kezében pedig a cargoépület volt.
Linusz Imre megítélése szerint szabálytalan volt a júliusi ártárgyalás, amelyen õ - az általa képviselt három brit befektetõ jelenlétében - egyedül tett érvényes ajánlatot a Magyar Követeléskezelõ Zrt. által az FB Airport Kft.-re meghatározott minimálár elfogadásával.
A felszámoló a CCA ártárgyalásából ki is zárta Széles Gábor cégének ügyvezetõjét és jogi képviselõjét a további ajánlattételi eljárásból. Más okok mellett ezért sem köthetett volna utólag az SGH Aviation Kft.-vel szerzõdést a felszámoló - vélekedett.
Arra a kérdésre, hogy a nyertes ajánlattétel után az általa képviselt befektetõi csoport miért nem utalta át a vételár elõlegét sem a felszámolónak, Linusz Imre elmondta: a Vectigalis nem kívánt olyan szerzõdést kötni, amelyben a pályázó személye és a pályázatban pontosan megjelölt vevõ - aki a pályázat elnyerése esetén alakít magyar gazdasági társaságot - nem ugyanaz, ez pedig meghiúsította a folytatást.
Az ártárgyaláskor a brit vevõk ajánlották meg a 400 plusz 400 millió forintos vételárat, de a felszámoló csak vele, mint magánszeméllyel kötött adás-vételi szerzõdést. Ezt azonban a brit befektetõket finanszírozó társaság nem fogadta el, mert a finanszírozás a brit vevõkre vonatkozott, a projektfinanszírozási megállapodásokat pedig így nem tudták az új helyzetre alkalmazni - fejtette ki Linusz Imre.
Elmondta azt is: a brit befektetõi csoport egy új, szabályos értékesítési eljárásban ismét részt venne, vagy folytatná az adásvétel lebonyolítását, mert azóta megalapították magyar gazdasági társaságukat. Rajtuk kívül ugyanakkor további magyar és külföldi befektetõk is jelentkeztek nála, hogy új kiírás esetén ajánlatot tennének a sármelléki repülõtér eszközeire.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) - az önkormányzat által létrehozott Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemelteti jelenleg a repülõteret - az MTI megkeresésére azt mondta: a reptér mûködtetését semmilyen formában nem befolyásolja a bírósági beadvány. Úgy vélekedett, hogy ha a törvényszék netán nem tartja szabályosnak az értékesítési eljárást, a Vecitaglisra szállhat vissza az eszközök tulajdonjoga, az önkormányzati cég pedig eddig is a felszámolótól bérelte az infrastruktúrát.
Az MTI érdeklõdésére Széles Gábor azt közölte: cége Linusz Imrével soha nem volt üzleti kapcsolatban, a repülõtér vagyonelemeit a felszámolótól vásárolta meg. A másik ajánlattevõ is a Vectigalisszal volt kapcsolatban, de hogy neki a céggel van-e üzleti vitája, az semmit nem befolyásol. "Kifizettük az összeget, és a terveink szerint elindítottuk a fejlesztéseket" - fogalmazott Széles Gábor.
Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a brit befektetõk közül kettõ a 2010-ben csõdbe ment Air Slovakia tulajdonosa volt, a harmadik pedig magyar származású brit állampolgár, George Nemeth. A wikipedia angol nyelvû szócikke szerint Ninder Singh Chohan és Harjinder Singh Sidhu, indiai származású brit üzletemberek birtokában volt 2006 és 2010 között a pozsonyi légitársaság, ami az ígéretesen indult üzletmenet ellenére csõdbe jutott.

 

MTI - Kanizsa



2014-11-12 10:54:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül