Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892105    








Honlapkeszites

Magyarország turisztikai teljesítménye meghaladja a világátlagot

Magyarország turisztikai teljesítménye jelentõsen meghaladja a világátlagot: az elsõ nyolc hónapban 7,6 százalékkal nõtt a külföldrõl Magyarországra érkezõ turisták száma, az ebbõl származó bevételek pedig közel 10 százalékos növekedést mutattak az elõzõ év azonos idõszakához képest - ismertette a Magyar Turizmus Zrt. MTI-hez eljuttatott hírlevelében.


A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) az idei év elsõ nyolc hónapjáról kiadott World Tourism Barometer címû jelentésébõl kiderül, hogy tovább nõ a külföldrõl Magyarországra érkezõ turisták száma; elõzetes adatok szerint 781 millióra, ami világszinten 4,8 százalékos - szám szerint 36 milliós - növekedés az elõzõ év azonos idõszakához képest. A fejlett országokban kissé gyorsabb (5,8 százalékos) volt a növekedés, mint a fejlõdõ országokban (3,7 százalékos).
A nemzetközi turizmus a növekvõ globális feszültségek ellenére várakozáson felül teljesít – hangsúlyozta a jelentésben Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet fõtitkára. Hozzátette: az ebola vírus a várakozások szerint nem érinti jelentõsen a szektort, az érintett afrikai országok együttes részesedése a világ nemzetközi turizmusából 1 százalék körüli.
A nemzetközi turisztikai költés szerint tíz legnagyobb küldõpiac közül az elsõ helyen álló Kínát 16,4 százalékos növekedés jellemezte. Jelentõsen bõvültek a nemzetközi utazásokra fordított kiadások továbbá Franciaországban (9,7 százalékkal), Olaszországban (7,5 százalékkal) és az USA-ban (5,6 százalékkal). Az orosz utazók 2014 vizsgált idõszakában 4,4 százalékkal többet áldoztak külföldi utazásokra, ezzel szemben az Egyesült Királyság turisztikai kiadásai 13,2 százalékkal csökkentek. Oroszországról az elemzés kiemeli, hogy az egyes desztinációkat eltérõen érinti az orosz kiutazások visszaesése. Bár az elmúlt idõszakban több tour operátor csõdje is nehezítette az orosz kiutazó turizmus alakulását, a kiutazások száma továbbra is jelentõs.
A geopolitikai helyzet és az egészségügyi kockázatok következtében a turisztikai szakemberek kevésbé optimisták, de így is pozitív várakozásokkal tekintenek a 2014-es évbõl hátralévõ idõszakra.
Az eddigi adatok összhangban vannak a UNWTO 2014-es elõrejelzésével: az egész évet tekintve a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése várhatóan 4–4,5 százalék között lesz. A becsült növekedési ütem kismértékben tér el a 4,7 százalékos 2013-as értéktõl, azonban meghaladja a hosszú távra elõre jelzett évi átlagos 3,8 százalékos növekedést 2010 és 2020 között.
Európában 3–4 százalék közötti növekedés várható a Turisztikai Világszervezet várakozása szerint. A jelentés részletes magyar nyelvû összefoglalása a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól letölthetõ.

 

MTI - Kanizsa



2014-11-23 09:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül