Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893513    








Honlapkeszites

A munkástanácsok 4,5 százalékos bérnövekedést tartanak reálisnak

A gazdasági folyamatok alapján a következõ évben 4,5 százalékos bérnövekedést tart reálisnak a Munkástanácsok Országos Szövetség - közölte a szövetség gazdasági szakértõje a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezetének (ZVDSZ) pénteki fórumán, Zalaegerszegen.


Lajtai György hozzátette: a gazdasági folyamatok kedvezõen alakulnak, ezért bíznak abban, hogy a következõ évben is folytatódni fog a reálbérek növekedése.
Az elõrejelzések szerint jövõre 1,8-2,5 százalék közötti fogyasztói áremelkedésre lehet számítani. A munkástanácsok szövetsége azt szeretné, ha a bérnövekedés a magasabb inflációs elõrejelzést is legalább 2 százalékkal meghaladná, ezért 4,5 százalékos béremelési igényt fogalmaznak meg - hangsúlyozta a gazdasági szakértõ.
Emlékeztetett: tavaly 3,5-3,6 százalékos bérajánlást javasoltak 2014-re, a tényleges bérnövekedés viszont a fizikai dolgozóknál ennél magasabb ütemû. Idén 0,1 százalékos infláció várható, ennek alapján komoly reálbér növekedés látszik. A versenyszférában például az elmúlt év szeptemberéhez képest a fizikai dolgozók keresete (a szeptemberi adatok szerint a havi átlagkereset 171 ezer forint) közel 5 százalékkal nõtt - hangsúlyozta.
A versenyszféra átlagával összevetve a Volán-cégcsoport dolgozói kedvezõbb helyzetben vannak: a buszvezetõk havi fizetése (a többletteljesítménnyel, hétvégi, éjszakai munkával együtt) átalagosan 204 ezer forint körül alakul, a karbantartók pedig átalagosan 185 ezer forintot keresnek - mondta.

 

MTI - Kanizsa



2014-12-06 08:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül