Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892415    








Honlapkeszites

Lezárult az idei legszebb kert program (galériával frissítve)

A „Kanizsai Tündérkertek” – „Magyarország legszebb kertjei” országos program zárókonferenciájára került sor a Medgyaszay Házban, ahol az elmúlt évvel kapcsolatos tapasztalatokat összegezték, átadták az országos díjazottaknak az elismeréseket és bejelentették 2015-ben is lesz legszebb konyhakertek program.

– Mindannyian tudjuk, hogy az a zöldség, amit mi állítunk elõ otthon a kertünkben, és amibõl megfõzzük az ebédet, annak nincsen párja. De annak a gyümölcsnek sincs, amit mi termeltünk a kertben, vagy a zárt kerti szõlõhegyen – köszöntötte Dénes Sándor polgármester a megjelenteket. Ezt követõen, az utánpótlás fontosságát hangsúlyozta, hogy tanítsuk meg a gyerekeket a föld szeretetére, mert ezt is kiskorban kell elkezdeni.


Horváth István, a Földmûvelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelõs miniszteri biztosa a háztáji gazdaságok szerepérõl beszélt, melyek a vidékfejlesztés szempontjából fontosak. Elmondta, komoly struktúraváltásra van szükség a vidék felrázására, hiszen ha valaki gazdálkodik a család ellátásán túl többletjövedelemre is szert tehet. Nagyon fontos a szemléletváltás, mely érdekében különbözõ programok bevezetését tervezik. Szeretnének kialakítani egy bizalmi közeget, ahol ellenõrzött minõségû árut vásárolhatnának az emberek.
Ezt követõen a Legszebb kertek 2014 és a 2015. évi programról Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag alpolgármestere beszélt. Kiemelte, céljuk az volt, hogy a vidéki kertek visszakapják funkcióikat és rádöbbentsék az embereket, jobb híján, erkélyen is lehet termelni. Idén 110 település, közel 1500 versenyzõje vett részt aktívan a programban. A jövõ évi versenybe pedig még több embert szeretnének bevonni. A 2015-re szintén hét kategóriában lehet nevezni. A mottó pedig, mely köré szervezik a verseny így hangzik: gyógynövényeket és fûszernövényeket a kertekbe.
A legszebb kerteket dr. Szabados Gyula programkoordinátor mutatta be, majd átadták az elismeréseket, ezek szerint normál kategóriában Bányai Ferencné, mini kategóriában Tóth Melinda, gyümölcsös kategóriában Trojkó Tamás, míg zárt kert kategóriában Nagy Attila és felesége gazdagodtak országos díjjal.

V.M.

További képek a galériában.



2014-12-08 14:25:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül