Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894807    








Honlapkeszites

Egyenlõ esélyekkel Nagykanizsán is

Több mint 3000 magyarországi település, köztük Nagykanizsa is elkészítette Helyi Esélyegyenlõségi programját. Az ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 “Esélyegyenlõség-elvû fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása" címû kiemelt projekt keretén belül a helyi esélyegyenlõségi programok elkészítésében a Türr István Képzõ és Kutató Intézet (TKKI), mely az Emberi Erõforrások Minisztériumának (EMMI) felnõttképzési és módszertani háttérintézménye, az önkormányzatok számára mentori szolgáltatás és szakmai képzés formájában nyújtott segítséget. Ezáltal az önkormányzatok országszerte egységes elvek mentén készítették el programjaikat.


Nagykanizsa Helyi Esélyegyenlõségi Programja
 

Nagykanizsa Város Önkormányzata fontos feladatnak tekinti lakosságuk életminõségének folyamatos javítását, a társadalmi szolidaritás megteremtését, a hátrányos helyzetû csoportok felzárkózási esélyeinek biztosítását. Legfõbb célként a lakosság és az intézmények illetve egyéb szervezetek összefogásának erõsítését tûzték ki, ennek szellemében dolgozták ki a dokumentumot.
A Helyi Esélyegyenlõségi Programmal kapcsolatban Dénes Sándor polgármester lapunknak az alábbiakat nyilatkozta:
“Az Önkormányzat az Esélyegyenlõségi Program megírása során részletes helyzetelemzést készített, ezáltal alaposabb információkkal rendelkezünk a célcsoportok helyzetérõl, szükségleteirõl valamint a problémák megoldásának lehetõségeirõl. Az intézkedési tervben olyan célok kerültek megfogalmazásra, amelyek megvalósításával a lakosság életkörülményeit javítani tudják. Városunkban a munkanélküliség jelenti a legnagyobb problémát, amely közvetve kihat a gyermekekre is. Ennek megelõzése illetve mérséklése érdekében több közfoglalkoztatási programba is bekapcsolódtunk, amelyek keretében elsõsorban a GYES-rõl visszatérõ nõk, a gyermekeket nevelõ családok és a mélyszegénységben élõk kerülnek foglalkoztatásra. A fogyatékkal élõk valamint a megváltozott munkaképességû személyek elhelyezkedését két programmal is segítjük, számukra az önkormányzat intézményeiben biztosítunk munkahelyeket.
A Ligetvárosi szegregátumban lakók számára is szeretnénk jobb életkörülményeket biztosítani, már megkezdtük a környék szociális célú rehabilitációját, amelynek során bérlakásokat újítunk fel, korszerûsítjük az óvodát, illetve a közösségi szolgáltatások is elérhetõbbé válnak.
Próbáljuk az idõsödõ korosztály elmagányosodását megelõzni, támogatjuk a képzési és közmûvelõdési programokat valamint a foglalkoztatási lehetõségeket számukra.”

Mik azok a Helyi Esélyegyenlõségi Programok?
 

Az esélyegyenlõség és az egyenlõ bánásmód elvének betartása a hazai társadalom jogos elvárása, amelynek megfelelõen a TKKI a 321/2011. (XII. 27.) kormányrendeletben foglaltak alapján nyújtott támogatást az ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 kódszámú projekt keretében.
A helyi esélyegyenlõségi programok lokális keretek között tartalmazzák a célcsoportok: mélyszegénységben élõk, romák, gyerekek, nõk, idõsek, fogyatékkal élõk részletes helyzetelemzését. A vizsgálat által megfogalmazásra kerültek a legfõbb problémák. Az önkormányzat a felmerülõ nehézségekre – a TKKI közremûködésével – a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel és alapítványokkal együttmûködve célcsoportonként különbözõ intézkedési terveket dolgozott ki, amelyeket öt éven belül megvalósítanak, és amelyeket kétévenként felülvizsgálnak.
 

A Türr István Képzõ és Kutató Intézet
 

A TKKI fõ célkitûzései között szerepel a társadalmi mobilitási folyamatok támogatása, a területi és társadalmi különbségek csökkentésének elõsegítése, valamint a szegénységben élõk helyzetének javítása. A felzárkózás elõsegítéséhez kapcsolódó programok kidolgozásában és megvalósításában meghatározó szerepet tölt be az Intézet. Ma Magyarországon ebben a témában a legkompetensebb szereplõk között tartják számon. A projekt keretén belül a TKKI térítésmentes felkészítõ képzéseket szervezett az önkormányzatok közalkalmazottai számára a HEP megírásának elõsegítése érdekében.
A projekt részeként 2013. szeptembere és decembere között országszerte több mint 50 alkalommal rendeztek meg szakmai workshopokat, mûhelybeszélgetéseket. A rendezvények lehetõséget teremtettek az esélyegyenlõségi politika alapelveinek és a kapcsolódó intézkedéseknek a megismerésére. Nagy hangsúlyt fektettek az önkormányzatok és az esélyegyenlõséget képviselõ civil szervezetek, alapítványok közötti párbeszédre, kiemelve a már elkészült programok során megvalósuló helyi jó gyakorlatokat.
 

Országos célok
 

A helyi esélyegyenlõségi programok célkitûzése, hogy Magyarország minden egyes polgára, minden településen, egyenlõ társadalmi esélyekkel rendelkezzen, és jogainak érvényesítése közben egyenlõ bánásmódban részesüljön. Így történelmi jelentõségû eredmény, hogy a TKKI mentorhálózata segítségével az ország településeinek 95%-a rendelkezik ilyen programmal.
Az egységes elvek mentén kidolgozott programok lehetõvé teszik, hogy országosan is nyomon követhetõ legyen a célcsoportok helyzetének változása, így a lokálisan elért eredmények hozzájárulnak az országos projekt sikeréhez.
A projekttel kapcsolatban további információkat a www.esely.tkki.hu-n olvashatnak.

 



2014-12-11 08:58:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül