Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892337    








Honlapkeszites

Változóban a Teleki utca

A belvárosi rekonstrukció részeként lebontották a Teleki utca 4-6-8-10. számú telkeken lévõ régóta lakatlan, romos épületeket. A bontást hamarosan követi a terület, rendezése, kitakarítása.


Az utca elnevezésének régmúltba nyúló történetéhez tartozik, hogy 1772-ben még Szigeti utcának hívták. Ezt követõen a Sopron (Soproni), majd a Pécsi nevet viselte, de volt egy idõszak, amikor párhuzamosan is használták ezeket. Például 1870-ben még Sopronyi utca néven is említik. A Pécs felé vezetõ út hajdani, logikusnak nem tûnõ elnevezését ifj. Makoviczky Gyula azzal magyarázta, hogy erre fuvarozták áruikat (Pécs felé) a soproni kereskedõk. Az utca ma az 1861-ben meghalt Teleki László gróf nevét viseli.
A gróf halála után, az arcképe megfestetéséhez a helybéliek az anyagiakat adakozással szándékoztak elõteremteni. A megemlékezés tiltva volt, így a rendõrséggel mulatságként engedélyeztették a Zöldfa fogadóban tartott népes összejövetelt. A bevétel megfelelõ volt, a festmény elkészült.
Ha eddig semmit sem tudott a rendõrség a történésekrõl, ekkor már igen, mert a képet elkoboztatta Szakonyi rendõrkapitány, és a lakásán tartotta a kiegyezésig, amikor aztán – sokak meglepetésére – a hivatalában függesztette ki. Sõt! Maga javasolta, hogy a Pécsi (Soproni) utcát Teleki Lászlóról nevezzék el. 1873-ban ez meg is történt. A Teleki utca elnevezést 1900-ban Teleki útra változtatták.

B.E.
 



2014-12-26 06:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül