Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892278    








Honlapkeszites

Változások a társasági adózásban

Jelentõsen változott a társaságok adózása idén, többek között szigorodnak az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályai és társaságiadó-alap kedvezményt lehet igénybe venni a felsõoktatási intézmények támogatása esetén is.


Szigorodnak az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályai. A 2015-ben kezdõdõ és az azt követõ adóévekben keletkezõ veszteségeket csak a keletkezés évét követõ 5 adóévben lehet felhasználni, a 2014-ben kezdõdõ adóév utolsó napjáig keletkezetteket pedig legkésõbb a 2025. december 31-ét magában foglaló adóévben lehet az adózás elõtti eredmény csökkentéseként érvényesíteni.
Tovább szigorodnak az átalakulás, cégfelvásárlás kapcsán a jogutód által átvett elhatárolt veszteségek felhasználásának korlátai. Az átvett veszteséget az adózó olyan arányban használhatja fel évente, amilyen arányt az átvett/továbbfolytatott tevékenységbõl származó árbevétele az átalakulást/tulajdonosváltást megelõzõen ebbõl a tevékenységbõl származó árbevételbõl képviselt.
Módosul a jövedelemminimum meghatározásának módja, 2015-tõl az adózó összes bevételét már nem csökkenti az eladott áruk beszerzési értéke, valamint a közvetített szolgáltatások értéke az elvárt jövedelem megállapításakor.
A társasági adóban 2015-ben új jogintézményt vezetnek be: az adózók adóelõlegkötelezettségük 50 százalékának, illetve feltöltési- vagy éves adófizetési kötelezettségük kedvezményezett célra történõ felajánlásáról rendelkezhetnek összesen az adóévre fizetendõ adó 80 százalékáig. Kedvezményezett célnak a filmalkotások, elõadómûvészeti szervezetek, valamint a látvány-csapatsportok támogatása minõsül. Sporttámogatás esetén a felajánlott összeg 12,5 százaléka kiegészítõ sportfejlesztési támogatásnak minõsül, amelyért cserébe az adózó szponzorációra jogosult, továbbá a felajánlott összeg 1 százaléka hatósági díjként az ellenõrzõ szervezetet illeti meg.
Az ily módon felajánlott összeg alapján az adózók adójóváírásra jogosultak. Az adójóváírás mértéke az adóelõlegbõl és az adóelõleg-kiegészítésbõl felajánlott - sporttámogatás esetén a kiegészítõ támogatással és az 1 százalékos hatósági díjjal csökkentett - összeg, de legfeljebb a fizetendõ adó 80 százalékának a 7,5 százaléka. Amennyiben az adózó éves adóbevallásában rendelkezik a felajánlásról, az adójóváírás mértéke a fizetendõ adóból felajánlott - sporttámogatás esetén a kiegészítõ támogatással és az 1 százalékos hatósági díjjal csökkentett - összeg, de legfeljebb a fizetendõ adó 80 százalékának a 2,5 százaléka. Ezt a lehetõséget azonban nem lehet együttesen alkalmazni a filmalkotás, az elõadó-mûvészeti szervezetek és a látványcsapatsportok támogatásának adókedvezményével. Rendelkezni elsõ alkalommal a 2015. évi adókötelezettségrõl lehet.
Társaságiadó-alap kedvezményt lehet igénybe venni a felsõoktatási intézmények támogatási megállapodása alapján történõ támogatása esetén is. A támogató az alapítóval vagy fenntartóval kötött felsõoktatási támogatási megállapodás keretében legalább öt évig támogatja a felsõoktatási intézményt ingyenes juttatás formájában, és a támogatás adóévében a megállapodás alapján kifizetett összeg 50 százalékáig csökkentheti a társasági adó alapját, legfeljebb az adózás elõtti eredmény összegéig. A kedvezményt a 2014-ben kötött felsõoktatási támogatási megállapodások esetében már a 2014. évi adókötelezettségre alkalmazni lehet.
További változás, hogy 2015-tõl kapcsolt vállalkozási viszonynak minõsül az is, ha az adózó és más személy között az ügyvezetés egyezõségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntõ befolyásgyakorlás érvényesül.
A kapcsolt vállalkozások közötti árak meghatározása során elsõdlegesen azok az árak tekinthetõek piacinak, amelyek az adatbázisszûrés során elfogadott vállalatok statisztikai mutatóiból számított interkvartilis tartományban (a minta elemeinek középsõ fele) helyezkednek el.
Az üzleti és cégérték esetében az adózók évi 10 százalékos mértékû társasági adó szerinti értékcsökkenést számolhatnak el 2015-tõl kezdõdõen.
A 2015. évtõl lehetõség lesz arra, hogy az egyes kkv-kat érintõ társaságiadó-kedvezményeket (beruházási adóalap-kedvezmény, kamatkedvezmény és egyösszegû értékcsökkenési leírás) a mezõgazdasági termék feldolgozását és forgalmazását végzõ vállalkozók az új agrár csoportmentességi rendelet szerinti támogatásként is igénybe vehessék az eddigi általános de minimis támogatás vagy az általános csoportmentességi rendeletben foglaltak szerinti támogatás mellett.

MTI - Kanizsa



2015-01-02 08:24:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül