Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892402    








Honlapkeszites

A kistermelõket segítõ intézkedéseket javasol az érdekképviselet

Javítani kell a kistermelõk értékesítési lehetõségein a Kisléptékû Termékelõállítók Érdekképviseletének elnöke szerint, aki ehhez több szabály megváltoztatását sürgeti.


Szabadkai Andrea az MTI-nek elmondta: bár a kistermelõk száma és az általuk évente elõállított termékek száma is jelentõsen nõtt az elmúlt 5 évben, fejlõdésüket még mindig több körülmény is gátolja.
Az érdekképviselet által összegyûjtött és továbbított vélemények szerint például lazítani kellene azon a szabályon, hogy csak saját alapanyagból dolgozhatnak a kistermelõk. A tõkehiányos vidéken, ahol a feldolgozó kapacitással rendelkezõ családi gazdaságok száma kevés, az alacsony felvásárlói árak csapdájából az alapanyagtermelõk kikerülhetnének úgy, hogy elvihetnék terméküket - a területi korlátot betartva - a feldolgozással is foglalkozó kistermelõknek, akik ezt saját feldolgozott termékként értékesíthetnék. A kézmûves jó minõségû termék magasabb hozzáadott értékkel tudna így elkelni, a magasabb ár pedig lehetõvé tenné a feldolgozónak, hogy a jó minõségû termelõi alapanyagért ne nyomott felvásárlói árat fizessen. Kölcsönös, mindkét fél számára kedvezõ, hosszú távú, és tervezhetõ kapcsolat lehetne ez - mondta.
A másik terület, ahol nehézségekkel kell megküzdeni, az adózás. Az alanyi adómentes termelõk termékére rákerül a 27 százalékos áfa, mert bolt, illetve vendéglátó értékesíti tovább, ez pedig jelentõsen drágítja a magasabb beltartalmú termékeket.
Úgy vélte, a helyzeten segíthetne, ha Magyarországon is bevezetnék az olasz és francia gyakorlatban már bevált átfutó bizonylati rendszert. Ennek lényege, hogy egy civil szervezet vagy ügynökség, illetve más jellegû gazdasági forma közös termelõi értékesítési pontot hoz létre. A nonprofit szervezet a terméket nem vásárolja meg, így nem kerül rá többletteher, hanem sorszám alapján azonosítja a termelõt és a termékét, az áru ellenértéke pedig közvetlenül a termelõhöz jut - mondta Szabadkai Andrea.
Ismertetése szerint az átfutó bizonylati rendszerrõl már zajlik a szakmai egyeztetés a Nemzeti Agrárkamara vidékfejlesztési osztálya irányításával, de még további egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy elindulhasson.
Kezdeményezték azt is, hogy a kistermelõk vidéki rendezvények esetében az egész országban értékesíthessék termékeiket és ne csak 40 kilométeres körzetben.

MTI - Kanizsa
 



2015-01-03 09:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül