Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948471    








Honlapkeszites

A Dózsa György utcai kaszárnya és a Lazsnaki kastély helyzetérõl kérdezett Gábris Jácint

A Dózsa György utcai egykori kaszárnya, valamint a Lazsnaki kastély aktuális helyzetérõl érdeklõdött közgyûlési interpellációjában Gábris Jácint önkormányzati képviselõ.


Válaszában Dénes Sándor polgármester emlékeztetett arra is, hogy a Dózsa György út 73-75. szám alatti épületegyüttesben eredetileg 98 darab önkormányzati bérlakás volt melyek fokozatos kiürítésérõl közgyûlési határozat született.
A 73-as számú épületrészben szerzõdés alapján a Vöröskereszt hajléktalan ellátást végez. Az elmúlt négy évben 84 lakás kiürítése történt meg a lakók más önkormányzati bérlakásokba való elhelyezésével.
A kiürített lakások bejárati ajtaját az illegális beköltözések elkerülése céljából az ingatlant kezelõ Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. ideiglenesen befalaztatta, ezáltal az üres lakások õrzése egyszerûbbé és olcsóbbá vált.
Mostanra mindössze 14 bérlakásban laknak, a lakók közül 6 ellen régóta húzódó kilakoltatási eljárás zajlik, aminek eredményessége – figyelemmel a decembertõl március 13-ig tartó kilakoltatási moratóriumra – legkorábban áprilisban várható. A rendezett jogviszonnyal rendelkezõ 8 lakásbérlõ elhelyezésére várhatóan a jövõ év második felére lesz lehetõség, aminek eredményessége nagyban függ attól is, hogy milyen arányban és hol üresedik meg a jelenlegi lakásbérlõknek megfelelõ cserelakás.
Az épületegyüttes teljes kiürítése érdekében az ott lévõ 24 garázsbérleményt is meg kell szüntetni, valamint a Vöröskereszt által mûködtetett Hajléktalan Szálló Ellátóhely elhelyezését is meg kell oldani.
A teljes kiürítést megelõzõen azonban dönteni kell az épületegyüttes további sorsáról, azonban elõzetes becslések szerint bármilyen funkció mûködtetése céljából legalább 2 milliárd forintos ráfordítás szükséges a rendeltetésszerû használatához. Ilyen mértékû felújítási összeg önkormányzati forrásból nem áll rendelkezésre, míg vállalkozói beruházói érdeklõdés, vagy pályázati forrásból való finanszírozási lehetõség jelenleg nincs. Az épületegyüttes kiürítését követõen célszerû egyrészt a jövõbeni funkciójának a kiválasztása, másrészt a megvalósításához kapcsolódó pályázati, finanszírozási lehetõségek megtalálása. A koncepció és a hasznosítási alternatívák kidolgozása a kiürítést megelõzõen, az akkori ingatlanpiaci helyzet és pályázati lehetõségek ismeretében lesz aktuális, a döntést a közgyûlés fogja meghozni.
A Lazsnaki kastély ügyében az alábbi választ adta a polgármester: az Alkotmány utca 160. szám alatti helyi védelem alatt álló Lazsnaki kastély 3000 négyzetméter területû része az udvari melléképületei mentén – a fõépület és az azt övezõ közlekedési terület kivételével –, egy szabadidõsportot mûködtetõ vállalkozás részére van bérbe adva 30 napos felmondási idõ kikötésével. Az épület õrzésérõl a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. négyóránkénti megtekintéssel õrzõ-védõ cég útján gondoskodik.
Az ingatlan értékesítésére a kiürítését követõen több kísérlet is történt, melyek közül egy alkalommal megkötött adásvételi szerzõdést kellett felbontani az autópálya építés kapcsán felmerült területigény miatt bejelentett érdekmúlás alapján. A többi alkalommal a versenytárgyalások eredménytelenek maradtak.
A 2014-2020-as programozási idõszakra szóló, a közgyûlés által a közelmúltban elfogadott – Akcióprogram, az Akcióprogramot megalapozó Településfejlesztési Koncepció és Integrált Településfejlesztési Stratégia –, az ingatlanon található park nagy részét az ipari parki bõvítésre alkalmas területek feltárását és a vasúti közlekedésbe történõ bekapcsolását lehetõvé tevõ iparvágány létesítésének helyszínéül jelölte ki. Ezért a jövõbeni értesítés esetén vagy olyan vevõt kell találni, aki a park részt nem kívánja megvásárolni, és a tervezett létesítmény mûködése nem zavarja, vagy meg kell vizsgálni az iparvágány áthelyezésének lehetõségét.
Amennyiben a közeljövõben nem sikerül elidegeníteni az ingatlant a fentiek szerinti kötöttségekkel, úgy szükséges a hasznosításra vonatkozó koncepció kidolgozása. A felújításhoz azonban szintén indokolt a pályázati források igénybevétele.

B.E.

Fotó: skyscrapercity.com



2015-01-06 09:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül