Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948290    








Honlapkeszites

Felmérik, jegyzékbe veszik a Nagykanizsa város nagyjainak síremlékeit

A Tripammer utcai városi köztemetõben lévõ értékes sírok felméréséhez és helyi, önkormányzati védelem alá helyezéséhez kérte közgyûlési interpellációjában Balogh László képviselõ Dénes Sándor polgármester támogatását.


A városatya javaslata szerint Deák-Varga Dénes városi fõépítészt kellene megbízni ezzel a feladattal. Tudomása szerint szakértõ civilek egy olyan füzetet készülnek kiadni, mely tartalmazná a temetõkert neves halottainak síremlékét, közöttük a 48-as hõsökét, irodalmárainkét és más hírességekét. A képviselõ véleménye szerint az általános és középiskolák közösségi szolgálatának méltó feladata lehetne ezen sírok ápolása.
A régi síremlékek megóvása érdekében feltett kérdésével Balogh László egy régóta fennálló problémára világított rá – jegyezte meg a polgármester. – Sajnos sok régi síremlék gondozatlan, megrongált illetve pusztulófélben van, ami az egyébként szép és gondozott temetõ látványát negatívan befolyásolja.
A temetõk rendjének biztosítása elsõdlegesen a Via Kanizsa Városüzemeltetõ Nonprofit Zrt., ezen belül pedig a temetõgondnokság feladata. A régi síremlékeknek a városi fõépítész által történõ felmérésére és jegyzékbe vételére irányuló javaslattal egyetértett a városvezetõ, azonban tekintettel a munka jellegére és a téli idõjárásra, e munka befejezési határidejét április végére javasolta kitûzni. Megjegyezte: a városi fõépítész felméréséhez kiindulási alap lehet a zrt. által, az elõzõ önkormányzati ciklusban készített állapot-felmérés, mely a ’48-as szabadságharc hõsi sírjai mellett külön foglalkozik a város nagyjainak XVIII-XX. századi sírhelyeivel, valamint a díszpolgárok síremlékeivel.
Ezt követõen lenne célszerû kellõ körültekintéssel meghatározni a jövõbeli feladatokat, hiszen vizsgálni kell azt is, hogy mely sírhelyek tulajdonjogának megváltása rendezett, illetve melyeké járt le, továbbá azt is, hogy mekkora erõforrásokat tudna az önkormányzat e síremlékekre fordítani. Célszerû lenne megvizsgálni azt is, hogy a diákok kötelezõ közérdekû munkái körébe beilleszthetõ-e egyes kijelölt síremlékek megtisztítása – hangzott el a polgármester válaszában.

B.E.
 

Képünkön: Tandor Ottó építész, a Parlament tervezõjének síremléke a Tripammer utcai temetõben
 



2015-01-10 06:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül