Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893644    








Honlapkeszites

A közlekedési munkástanácsok az autóbuszvezetõk korkedvezményes nyugdíjáról tárgyalna

Az autóbusz-gépkocsivezetõk korkedvezményes nyugdíjával kapcsolatos kérdések napirendre tûzését kéri Orbán Viktor miniszterelnöktõl a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) - közölte a szövetség szerdán az MTI zalaegerszegi munkatársával.


A hatályos rendelkezés szerint a korkedvezményre 2014. december 31-éig lehetett jogosultságot szerezni. Ezért a buszvezetõk korkedvezményes nyugdíjának megtartását már szeptemberben kezdeményezték.
A kormányzati véleménnyel - amely szerint a korkedvezményes nyugdíj "jogtalan elõny a többi munkavállaló csoporttal szemben" - nem ért egyet a szövetség.
Az érdekképviselet jelezte: a Volán-cégcsoportban közel 11 ezer autóbusz-gépkocsivezetõ dolgozik, átlagéletkoruk folyamatosan közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Az eddig elvégzett valamennyi szakértõi vizsgálat, felmérés egyértelmûen igazolta a korkedvezmény létjogosultságát, felhívva a figyelmet az egészségkárosodás kockázati tényezõire. A buszvezetõk könnyített munkakörben foglalkoztatására nincs lehetõség, és valószínûsíthetõ, hogy a piaci verseny miatt a 2017. évi piacnyitás után sem lesz - fûzték hozzá.
A KMSZ szerint átmeneti megoldást jelenthet, ha a kormány ismét módosítja a vonatkozó törvény rendelkezéseit, és meghosszabbítja a jogosultságszerzés idejét.

 

MTI - Kanizsa



2015-01-14 19:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül