Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949066    








Honlapkeszites

Húsz éve, 1989. március 1-jén alakult meg a Nagykanizsai Reformkör
A Monorierdõi, késõbb a Lakitelki tanácskozáson elhangzottak lassan kiszivárogtak és gondolkodásra ösztönöztek. Az akkori állampárton, az MSZMP-n belül Nagykanizsán már 1987-88-ban szervezõdött az a társaság, amely a késõbbi reformkör magját alkotta.

Kezdetben sokan egyénileg is kerestük azt a társadalmi mozgásteret, amelyben megmérettethetjük gondolatainkat, esetleg formálói lehetünk egy általunk elképzelt jövõnek. Többen az akkor szervezõdõ MDF megbeszéléseire jártunk a Kodály Zoltán mûvelõdési házba.

Talán 1988 kora õsze lehetett, amikor már esténként szervezetten, MSZMP tagként fél illegálisan, de rendszeresen összejöttünk a bazárudvari helyiségbe politizálni.
Tudtuk, hogy az elsõ és legfontosabb lépés a párton belüli átalakítás, ezért elsõként a vasutas, a KFV, késõbb a többi városi üzem pártszervezetei is a rendkívüli pártértekezlet összehívását követelték. Olaj volt a tûzre a regnáló vezetés magatartása, a megújítást nyíltan akadályozó, sõt tagadó álláspontja.
Fontos dátum 1988. november 2-a, amikor az akkori munkásõrség nagytermében több százan – az akkor mintegy 8000 fõt számláló kanizsai párttagság képviseletében – akkor még teljesen szokatlan nyíltsággal és õszinteséggel vitatkoztunk a jövõrõl. A belsõ átalakítás folyamatát már nem lehetett megállítani.
Csupán emlékezetbõl, a teljesség igénye nélkül tudok említeni neveket, akik a reformkör alakulásánál bábáskodtak: Vári Laci, Dúll Gabi, Izsák Attila (Károlyi), Göndör Pista, Kelemen Z. Pali, Tóth Laci, Török Tibi, Rikli Feri, Jászberényi Laci, Suhai Sanyi, Szekeres Gyuri, Juhász Laci, Szabó Józsi, Schmidt Pista, Dóró Jancsi, Tüttõ Pista, Stahl Gyuri, Horváth Laci, Molnár Laci, Gelencsér Tibi és még nagyon sokan, akik akkor az adott helyzetben azt tették, amit a közös gondolkodásunk alapján, vállalhatónak tartottak. A Nagykanizsai Reformkör vezetése óriási munkát végzett – az akkori infrastrukturális állapotok mellett is – napi kapcsolatot tartott fenn az egyre szaporodó reformkörökkel és az MSZMP felsõ vezetésében is képviselt reformszárnnyal.
Nagykanizsán 1989. április 22-én megtartott pártértekezlet az MSZMP teljes városi vezetését reformgondolkodású személyekre cserélte.
A zalai szervezetek összefogása eredményeként Magyarországon elsõként, július 29-rõl 30-ra virradó éjszaka leváltották a teljes megyei állampárt garnitúrát. A pártértekezlet kimondta az MSZMP Zala Megyei Pártbizottságának megszüntetését és helyette pártparlamentet, választmányt és koordinációs irodát hozott létre. A megyei választmány elnökének a nagykanizsai Dr. Vári Lászlót választották.
Van aki már nem él, van aki már nem foglalkozik a közélettel, olyan is, aki a többpártrendszer keretei között jobboldali értékrendet képviselõ pártot támogat.
Abban azért ma is biztos vagyok, hogy akkor, az adott körülmények között, a Nagykanizsai Reformkör a helyi társadalmi viszonyok megváltoztatásának progresszív és meghatározó erejévé vált.
Köszönettel tartozom mindazoknak, akik ma az MSZP tagjaiként vállalják reform elkötelezettségüket, de elismeréssel gondolok azokra is, akikre ma nem a párt tagjaiként, de a demokratikus baloldal elkötelezettjeként számíthatunk.
Böröcz Zoltán
MSZP Nagykanizsai
Szervezet elnöke


2009-03-04 10:27:50


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül