Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892657    








Honlapkeszites

Kiváló szõlõtermést jósoltak Ópusztaszeren

Ha a tél hátralévõ részében és kora tavasszal nem sújtja kemény fagy a szõlõket, idén vidám szüret várható, bõségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szõlõsgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban rendezett második Bországgyûlésen.


Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszõt az emlékpark skanzenjének szõlõskertjében, elmondta, a növény egészséges, a szõlõ rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szõlõvesszõk beértek, a háncs és a bél aránya a kövidinka fajtának megfelelõ. Ha az enyhe idõjárást nem követik komoly fagyok, nincs okuk aggódni a gazdáknak.
A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendõ termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelõen a levágott vesszõket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szõlõ metszését.
Szent Vince napjához közeledve immár huszonegyedik alkalommal gyûltek össze a Kárpát-medencei borrendek képviselõi Ópusztaszeren. Egy szakmai konferenciát követõen fölavatták a házigazda, a Csongrád és Békés megyében mûködõ Szent Vince Borrend új tagjait, Tyukász Mátyást és Csernai Zsoltot. Az avatást megelõzõ próbatételen a többi között bekötött szemmel kellett felismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.
A rendezvényt a környékbeli szõlõsgazdák új borainak kóstoltatása zárta. Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend nagymestere elmondta, tavaly ilyenkor is jó termést jósoltak, ám akkor még nem láthatták elõre a tavaszi jégverést, majd a májustól érkezõ esõt, amely a gombabetegségeknek kedvezett. A pincékbõl kikerülõ, frissen megtöltött palackok tartalmát kóstolva azonban kiderült, a nehéz év ellenére is jó borokat tudtak készíteni a csongrádi borászok. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
 

MTI - Kanizsa
 



2015-01-19 06:47:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül