Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892684    








Honlapkeszites

EKAER: Nem mindegy, hogy mit és hova szállít

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszerrõl (EKAER) szóló tájékoztatót szervezett szerdán a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara.


Novembertõl hatályos, azaz immár több hónapja „élesben” mûködik az ÁFA visszaélések, valamint a fizetések nyomon követése végett bevezetett EKAER, úgyis mint az adózásról szóló törvény – jelenlegi- „legösszetettebb” változása. Amely meglehetõsen sok embert érint: gyakorlatilag mindenkit, aki vállalkozás irányításában érdekelt. A pontos tudnivalókról és a cégeket terhelõ kötelezettségrõl dr. Lázár József, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Fõigazgatóságának osztályvezetõje számolt be.
Elmondta, maga az EKAER szabályozás a közúton történõ fuvarozásokra vonatkozik, amik bejelentési kötelezettséggel járnak – ezekhez kell EKAER számot igényelni. Pontosabban csak az fuvarozhat árut közúton egy ideje, aki rendelkezik ilyen azonosító számmal – tehát az adóhatóság elõtt nem lehet „elsumákolni” az áruszállítást. Ugyanakkor ez nem magát a fuvarozót terheli, hanem azt, aki fuvaroztat.
Ahány termékegységet (árut) szállít valaki, annyi EKAER szám szükséges. Viszont egyféle termékegység, több típusú termékegységet is magában foglalhat…
Gyakorlati példával alátámasztva az osztályvezetõ elmondta: ha Gyõrbe szállítunk többféle terméket, akkor egy bejelentés szükséges a NAV felé.
- Azokban az esetekben kell bejelentési kötelezettséggel élniük a vállalkozásoknak, ha az Unióból Magyarországra hoznak be, vagy fordítva, tõlünk visznek ki árut egy EU-s országba. Valamint, adóköteles termékértékesítés esetén. Viszont, ha nem EU-s országba – legyen az Ukrajna, Kína stb – megy ki az áru, akkor nem kell EKAER-szám – hangsúlyozta Dr. Lázár József.
Sok más mellett kitért még arra is, hogy amennyiben valaki nem adóköteles tevékenységet ûz – ilyen például a bérmunka is – akkor nem kell EKAER szám. Továbbá akkor sem, ha „jómagam” viszonteladó vagyok: mivel mindig az elsõ, adóköteles termékértékesítés jár EKAER számmal.
A mezõgazdaságban érdekeltek esetében, mondjuk, ha egy búzatermelõ eladja a felvásárlónak a búzát, az elõbbinek nem kell „regelnie” magát, cégét, hanem az utóbbira hárul ez a teher. Mivel a mezõgazdász amúgy is fizet kompenzációs felárat.
A rendszer megkülönbözteti a különbözõ, szállított terméktípusokat is: aszerint, mi minõsül kockázatosnak, és mi nem. Azaz, melyek után és pláne mennyi EKAER számot kell igényelni.
Egy EKAER szám egyébként tizenöt napig érvényes. Az elektronikus rendszerbe pedig a NAV oldalán kell bejelenteni a fuvarozandó, „kockázatos” árut.
Az EKAER-re vonatkozóan egyébként január végéig türelmi idõt kaptak a vállalkozások. Azonban amennyiben elmulasztják a bejelentési kötelezettséget az érintettek, a NAV szankciókat ró ki. Az EKAER –rõl teljes tájékoztató, illetve a sok adminisztrációval járó kötelezettségekrõl, a szabályozás részleteirõl a NAV oldalán szerezhetnek további információt az érdekeltek.

Kanizsa
 



2015-01-21 12:21:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül