Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891763    








Honlapkeszites

Aki a virágot szereti - avagy környezetszépítõ Kanizsaiak
Az északkeleti városrész azon választókörzetében, amelynek önkormányzati képviselõje dr. Csákai Iván, közel kétezren laknak, de mint mondja: ez változó, mert egyre többen költöznek oda. A képviselõ szerint ez a körzet majdnem a belvárosban van, de idõnként úgy érzi az ember, hogy a külvárosban jár némelyik úttest elhanyagolt állapota miatt. A lakókörzetben két általános iskola – a Hevesi és a Rózsa utcai –, továbbá egy óvoda – az Attila utcai – mûködik, és három autószalon, illetve egy benzinkút is található a területen.

Dr. Csákai Iván elöljáróban megemlíti, hogy az autószalonok nagyon sokat segítettek az önkormányzatnak azáltal, hogy az épületek mellett megépítették a járdát.

– 1990 óta vagyok önkormányzati képviselõ és egy kicsit a magam sikerének tartom azt, hogy megépült a kerékpárút a Dózsa György utcától egészen a Városkapu körútig – mondja a képviselõ.
– Ön akár a kanizsai képviselõk doyenje is lehetne, hiszen kezdettõl fogva tagja a négyévenként megválasztott új testületeknek.
– Valóban, jómagam egészen a rendszerváltás óta vagyok tagja az önkormányzatnak: négyszer közvetlenül választottak meg, egyszer pedig listáról kerültem be a testületbe. A képviselõi munka jellege voltaképpen évek óta változatlan, hiszen az én szakterületem – amiben bizottsági elnök vagyok – a szociális dolgok és az egészségügy sokat nem változott, és hála Istennek ebbe a szegmensbe az utóbbi idõig a politika nem szólt bele. Ugyanakkor sajnos a mostani képviselõtestületi ciklusban elõfordul, hogy beleszól a politika. Szakterületem jelentõs eredményének tartom az idõsek otthonának átköltöztetését a volt HCSR-be (honvédségi csapatrendelõ), ahol egy európai színvonalú idõsek otthonát hoztunk létre. Az egykori csapatrendelõt megkapta az önkormányzat és ebbõl alakítottunk ki egy idõsek otthonát. Itt jegyzem meg, hogy az egész városra kiterjedõen – a gyerekektõl kezdve a szépkorúakig – mindenkivel foglalkozik a szociális háló Nagykanizsán. Körülbelül 120-140 millió forintot tesz hozzá az önkormányzat a lebontott normatívákhoz.
– A parkolási gondok az ön választókörzetében is visszaköszönnek.
– Korábban tényleg voltak gondok ez ügyben, de kialakítottak egy parkolóhelyet. Egy másik példaként említem, hogy a rossz tervezés miatt az Irtás utcában a parkolást csak úgy lehetett megoldani, hogy sok veszekedés árán egyirányú utcát kellett belõle csinálni. Ebben a ciklusban is sok apró eredményt értünk el, így például járda épül a Rózsa utcára felfelé, továbbá megjavították a lépcsõt. Persze akadnak gondok is: az egyik autószalon például járdát létesített a bemutató épület elõtt, azonban a járdavégtõl a buszmegállóig esõs idõ esetén még mindig sárban közlekednek a gyalogosok. Most ezért harcolok, hogy ez a további járdaszakasz megépüljön. Hadd említsek egy másik példát: az Attila utcában van a garázsok elõtt egy olyan rész, amely életveszélyessé vált már a kátyúk miatt. Ezt az útszakaszt is meg kellene javítani. A Balatoni úton pedig a domboldalról leomló föld annyira feltöltötte a déli járdaszakaszt, hogy esõs idõben a járdán áll a víz, tehát ott egy kis árkot kellene létrehozni. Ezenkívül képviselõként én is szorgalmazom körforgalom kialakítását vagy valamilyen más megoldást a Hevesi és Rózsa utcák balesetveszélyes keresztezõdésében.
– Más jellegû gondokkal keresik fel a választókörzet akói, mint mondjuk egy évtizeddel ezelõtt?
– Nem, mert a gondok majdnem mindig ugyanazok maradnak. A fogadóórámon – mivel a szociális bizottság elnöke vagyok – lakásproblémákkal is megkeresnek. Sajnos az utóbbi idõben kevés a lakás a városban. Az elmúlt ciklusban építettünk 146 lakást, ami szép eredménynek számít, mert sok rászorulót el tudtunk helyezni. Most viszont számos kötelezettségünk van azáltal, hogy ki kell üríteni bizonyos objektumokat. Legutoljára a Bartók utca 1. szám alatti épületet kellett kiüríteni, ugyanakkor ehhez a folyamathoz sok lakásra van szükség. Képviselõként tapasztalom, hogy sokan nagyon sokat fizetnek albérletért és nekik szociális bérlakásokra lenne szükségük. Õszintén remélem, hogy ha ez a krach – gazdasági válság – megszûnik, azután megint lehet majd pályázni bérlakás építésre vagy vásárlásra, és ily módon majd el tudjuk helyezni a rászorulókat.
– Tapasztalataink szerint ebben a lakókörzetben is szeretik az emberek a virágokat. Már pedig, aki a virágot szereti…
– Ha végigmegyünk az északkeleti városrészen, láthatjuk, hogy a házak elõtt maguk a lakók parkosítanak. Ebben próbáltam segíteni és sikerrel jártam, mert a Park Kft. „beszállt”, és segítségükkel a lakók maguk csinosítják a házak elõtti területeket, amelyek ezáltal nagyon szépen néznek ki. Szerencsére nem mindenki várja el, hogy ezt is az önkormányzat oldja meg, hanem egyre többen vannak, akik saját kezük munkájával szépítik a lakóépületek környezetét. Ugyanakkor sajnos azt is tapasztaljuk, hogy vannak vandálok is – és korántsem biztos, hogy csak fiatalok, mert bizony lehetnek idõsebbek is -, akiket zavar, hogyha valami szép és rendezett: a fiatal fákat kettétörik, a virágokat kitépik. Legutóbb például az volt a probléma, hogy felgyújtották a szemetes edényeket. Erre egyáltalán nincs szükség akkor, amikor emberek azért fáradoznak, hogy széppé tegyék a környezetüket. A Dózsa György utcában például szép élõ sövényt alakítottak ki és azt gondozzák, az Irtás utcában kis parkosítást csináltak, továbbá az Attila utcában is szépítik lakókörnyezetüket az emberek. Tényleg semmi szükség arra, hogy vandálok mindezt tönkretegyék.
– Összességében milyen ez a városrész?
– Ez egy nyugodt lakókörzet, de mára már zsúfolttá vált. Amikor a kezdet kezdetén képviselõ voltam, ez a terület még a város szélének számított: lent valamikor homokbánya üzemelt, azonban most már beépültek a telkek, de az emberek sajnos nem tudják az autókat hova leparkolni. Meg kell jegyeznem azt is, hogy aki pedig tudna egy tömbbelsõben parkolni, lustaság miatt nem megy be a belsõ udvarba, hanem inkább elfoglalja más elõl a helyet. Ezen nem tudunk változtatni, mert mindenki úgy akarja, hogy három lépésrõl lépjen be a bejáraton. Egyébként nagyon szép és nyugodt ez a városrész, korábban szerettem itt lakni, mert nagyon jó és összetartó emberek élnek ebben a választókörzetben – szögezi le búcsúzóul a képviselõ.
Gelencsér Gábor


2009-03-06 10:13:13


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül