Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891550    








Honlapkeszites

A munkaadók többsége bõvítést tervez idén - felmérés

A munkaadók 63 százaléka tervezi, hogy új alkalmazottakat vesz fel az idén, a legnagyobb igény a betanított, a segéd- és a szakmunkások iránt mutatkozik - derült ki a Humán Centrum Kft. munkaerõ-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég felmérésébõl, amely során ötezer felsõ- és középvezetõt kérdezett meg vállalati foglalkoztatási terveikrõl.


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a cégek többsége legfeljebb 10 munkavállaló felvételét tervezi, a válaszadók közel 20 százaléka gondolkozik 10-50 alkalmazottas létszámbõvítésben.
A felmérés azt mutatja, hogy az érintett vállalatok többségének esetenként gondot okoz a tömeges munkaerõ-toborzás. A legnagyobb probléma az, hogy nem áll rendelkezésre elegendõ munkaerõ a telephelyek körül, így több pozíciónál munkaerõhiány tapasztalható. A kutatás szerint ez a jelenség a közép-magyarországi régióban a leggyakoribb, de megfigyelhetõ még a dél-alföldi, valamint a közép- és nyugat-dunántúli területeken is.
A Humán Centrum kutatása arra is rávilágított, hogy a kölcsönzött munkavállalók alkalmazása, mint foglalkoztatási lehetõség kevésbé ismert megoldás Magyarországon. Jogi hátterét a felmérést kitöltõk 60 százaléka egyáltalán nem, vagy alig ismeri.
Egyértelmû összefüggés van a vállalatok mérete és a munkaerõ-kölcsönzés mértéke között: a kisvállalatok nem, a középvállalatok alig, a nagyvállalatok pedig nagyobb létszámban alkalmaznak kölcsönzött munkaerõt. A jelenleg is kölcsönzött munkaerõvel dolgozó vállalatok nyitottabbak erre a megoldásra, 60 százalékuk a közeljövõben is tervezi 10-20 kölcsönzött munkaerõ alkalmazását - derült ki a felmérésbõl.
A közlemény idézi Csepreghy Rózsát, a Humán Centrum értékesítési- és marketingvezetõjét, aki elmondta: a munkaerõ-kölcsönzés nem jelent nagy költséget a vállalatok számára, hiszen a kölcsönzési díj csaknem 90 százalékát a munkabérek és azok járulékai teszik ki. Az azonos munkakörben dolgozók fluktuációja elenyészõ különbséget mutat kölcsönzött és saját állomány esetén - tette hozzá.

 

MTI - Kanizsa



2015-02-10 07:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül