Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894395    








Honlapkeszites

Dénes Sándor polgármester a költségvetésrõl

Az idei év költségvetése, mely 11,6 milliárd forint, elegendõ forrást biztosít a városvezetés által fontosnak tartott területek finanszírozásához, így a munkahelyteremtéshez, a gazdaságfejlesztéshez, a beruházásokhoz, a fejlesztésekhez szükséges pénzügyi forrás biztosítására, továbbá a civil szervezetek, az oktatás, a sport és a kulturális élet támogatásához. Errõl számolt be a közgyûlést követõ sajtótájékoztatón Dénes Sándor polgármester.

Elmondta, a költségvetés elfogadását számos egyeztetés elõzte meg. Két alkalommal informális közgyûlés is tartottak, ahova a képviselõket, a jegyzõket, és a város vezetését várták.
– Erre az informális közgyûlésre az ellenzéki képviselõtársaink nem jöttek el, nem vették igénybe ezt a fajta beszélgetést – jegyezte meg Dénes Sándor.
Ezt követõen elmondta, Nagykanizsa költségvetése 11,6 milliárd, a bevételi oldalon 8,6 milliárd forint szerepel. A hiányt az elmúlt esztendõ mûködési célú pénzmaradványából, mely 2,2 milliárd, valamint a fejlesztési célú pénzmaradványból, mely 795 millió hozták ki nullára, így nincs szükség hitel felvételére.


A város elsõ embere elmondta, az adókból származó bevételek meghatározzák egy város mozgásterét. 2015-ben nem vetettek ki új adót és nem is emelték azokat. Az elõzetes számítások alapján a tervezett adóbevétele a városnak 3,9 milliárd, melynek a legnagyobb tétele az iparûzési adó, így továbbra is tudják tartani a 2,5 millió alatti adóalapú vállalkozásoknak szóló adókedvezményt.
A költségvetés összeállításánál több stratégiai célt is szem elõtt tartottak. Az egyik a munkahelytermés (erre 50 milliót terveztek) és a gazdaságfejlesztés fontossága. A közcélú foglakoztatásra 30 millió forintot különítettek el, melyet az álam átvállalhat. Az integrált településfejlesztési stratégiának fontos része az ipari park bõvítése, hogy rendelkezésre álljon egy olyan terület, melyet a befektetõknek ajánlhatnak. A bõvítésre 315 milliót szavaztak meg, míg ingatlan vásárlására 70 milliót, elõvásárlási jog gyakorlására pedig 30 millió van betervezve.
A városüzemeltetésre 680 milliót szánnak, a város intézményi felújítására 112,8 milliót, míg a közlekedési létesítmények javítására 106 milliót kalkuláltak a költségvetésbe. A verseny és élsportra 62 millió, a diáksportra 17 millió, a kulturális alapra 20 millió és a civil szervezetek munkájának a támogatására 21 millió forintot különítettek el. A Kanizsa Felsõoktatásáért Alapítványt idén is támogatja a város 20 millió forinttal, ugyanennyit kap a Soós Ernõ Víztechnológiai Kutatóközpont is, szakképzési ösztöndíjra közel 9 millió forintot kalkuláltak.
Ezt követõen a beruházásokról, fejlesztésekrõl ejtett szót Dénes Sándor. A beruházási kiadásra összesen 3,2 milliárd forint jut. Ebben benne van a városközpont rekonstrukciójának a második üteme, mely 900 milliót jelent (támogatás: 433 millió, 524 saját forrás) és a szociális célú városrehabilitáció, mely 511 millió forintot jelent.
A Csónakázó- tó és környezetének a fejlesztésére 80 milliót költenek, melybõl játszóteret, közvilágítást létesítenének. A város játszótereinek a felújítására 15,6 millió különítettek el. A Tripammer úti ravatal felújítására 62 millió forintot szánnak.
– Városunk pénzügyi helyzete stabilnak mondható, de nagyon takarékos gazdálkodást várok el mindenkitõl – zárta a sajtótájékoztatót Dénes Sándor.

Kanizsa
 



2015-02-13 12:59:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül