Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894094    








Honlapkeszites

Jogszerû a keszthelyi kikötõt üzemeltetõ önkormányzati cég eladása

A Zala megyei kormányhivatal vizsgálata szerint törvényes volt a keszthelyi kikötõt mûködtetõ cég eladásával kapcsolatos önkormányzati döntés, a keszthelyi vezetõk jogi lépésekre készülnek az ennek ellenkezõjét állítókkal szemben - tudatta Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel.


A polgármester közleménye felidézi: a keszthelyi kikötõben egy vitorlázókból álló befektetõi társaság vásárolta meg a kikötõ területén található ingatlanokat a Balatoni Hajózási Zrt.-tõl, és hosszú távú bérleti szerzõdést kötött a várossal, amelynek alapján tizenöt éven át fizeti a terület bérleti díját. A kikötõ földterülete továbbra is önkormányzati tulajdonban maradt.
A megyei kormányhivatal közelmúltban lefolytatott vizsgálata is megállapította, hogy az üzletrész értékesítése a törvényes kereteken belül történt - emelte ki Ruzsics Ferenc.
Azt írta: tekintettel arra, hogy kizárólag gazdasági ügyrõl van szó, amelyet a jogszabályoknak megfelelõen intéztek, és a település érdekeit szolgálja, a város nem akarja politikai vita tárgyává tenni a történteket. Az önkormányzat célja, hogy a városban az eddig folyamatos veszteséget termelõ üzleti vállalkozás helyett jól mûködõ, rentábilis kikötõ és aktív vitorlássportélet legyen.
Keszthely önkormányzata minden szükséges jogi lépést megtesz, és eljárást kezdeményez a rágalmazókkal szemben - áll a közleményben.
Az Együtt korábban felszólította Keszthely önkormányzatának fideszes többségét, hogy hozza nyilvánosságra azokat a zárt ülésen elfogadott dokumentumokat, amelyek révén a helyi kikötõ "Orbán Viktor családja tulajdonába és kezelésébe" került. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke korrupciós ügynek nevezte, hogy míg 2009-ben mintegy félmilliárd forintért próbálták eladni a keszthelyi kikötõt, azt végül a közelmúltban "alig 300 millió forintért juttatták el Orbán Viktor családi érdekeltségébe".
A Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) szerint a keszthelyi önkormányzat szándékosan kerülte ki a pályáztatást Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak és társainak kikötõvásárlása ügyében, ezért a párt az ügyészséghez fordul - írták közleményükben. Meggyõzõdésük ugyanis, hogy a pályáztatás elmaradása és a jogszabályok kijátszása miatt a sukorói ingatlanügyhöz hasonlóan érvénytelen a tranzakció - közölték.
Az MTI információi szerint a keszthelyi önkormányzat kikötõt üzemeltetõ cége rendelkezett ahhoz opciós joggal, hogy megvásárolhassa a város kikötõjét a Balatoni Hajózási Zrt.-tõl. A cég tavaly, amikor még önkormányzati tulajdonban volt, jelezte, hogy élni akar az opciós jogával. Majd az önkormányzat a céget eladta 7 millió forintért (22,8 millió forintos adóssággal) a vitorlázókból álló befektetõi társaságnak, így már az új tulajdonban lévõ cég fizetett 330 millió forintot a kikötõ épületeiért, eszközeiért, valamint a kikötõi jogért a Balatoni Hajózási Zrt.-nek. (A hajózási társaság 22 tóparti önkormányzat, köztük Keszthely tulajdonában van.)
A kikötõ tizenegy évvel ezelõtt épült, kétszáz hajó, húsz csónak befogadására alkalmas, egy fürdõház (tulajdonképpeni vizesblokk), recepció és egy snackbár is tartozik hozzá. A kikötõ területe korábban is önkormányzati tulajdonban volt, és jelenleg is abban maradt, a terület használatáért az új befektetõk 15 éven keresztül összesen nettó 53,9 millió forint bérleti, illetve földhasználati díjat fizetnek. A Balaton állami tulajdon, a kikötõt üzemeltetõknek ezért mederhasználati díjat kell fizetniük.

MTI - Kanizsa



2015-02-14 07:36:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül