Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892077    








Honlapkeszites

Jármûipari, gépipari és mechatronikai projekt indul Vas és Zala megyében

Több mint 1,8 milliárd forintos összköltségû versenyképességi projekt indul Vas és Zala megyében, a jármûipari, gépipari és mechatronikai projekt a vállalatok és a felsõoktatás fejlõdését egyaránt segíti - közölte Zalaegerszeg polgármestere és a térség országgyûlési képviselõje közös közleményében.


Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) és Vigh László (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központot (NYPJMK) a kormány 2012 végén kiemelt jármûipari központtá nyilvánította. A most induló 1,819 milliárd forint összköltségvetésû projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 1,646 milliárd forint központi támogatás segítségével valósul meg, a támogatási szerzõdést a napokban írták alá.
A program célja a stratégiai ipari ágazatok gyártási technológiáihoz és termékeihez kapcsolódó kutatás-fejlesztési feladatok, háttérkutatások megvalósítása. Végrehajtására hazai, illetve multinacionális gyártóvállalatok, valamint országosan és nemzetközileg elismert egyetemek, kutatószervezetek közremûködésével kerül sor.
A két és féléves projekt keretében a Nyugat-magyarországi Egyetem Zalaegerszegi Mûszaki Képzési és Kutatási Központjában több mint 250 millió forint értékû eszközfejlesztés valósul meg. A jármûipari, gépipari és mechatronikai célokat szolgáló kutatás-fejlesztési és innovációs eszközök az országban elsõként létrehozott Zalaegerszegi Duális Képzõ és Innovációs Központ munkáját fogják segíteni. A konkrét zalaegerszegi kutatási és fejlesztési munkákra, az oktatók és a kutatók tevékenységére 200 millió forintos keretet irányoz elõ a nyertes pályázat.
A közlemény emlékeztet rá, hogy a NYPJMK konzorciumi vezetõje az Opel Magyarország Kft., tagja Szombathelyrõl az iQor Global Services Hungary Kft. és a Delphi Hungary Kft., Zalaegerszegrõl a Pylon-94 Kft., a 3B Hungária Kft. és az Europtec Kft., továbbá a Nyugat-magyarországi Egyetem Zalaegerszegi Mûszaki Képzési és Kutatási Központja, a Széchenyi István Egyetem, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete.

MTI - Kanizsa
 



2015-02-16 19:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül