Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894952    








Honlapkeszites

Változik a segélyezési rendszer

Márciustól változik a szociális ellátórendszer. A kormányzat törekvése, hogy minél több ember jusson munkához, de adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a bajba jutott családok támogatásra szorulnak, elsõsorban rajtuk kíván az eddigieknél célzottabban segíteni a korszerûbb rendszer.


Március elsejétõl az önkormányzatok maguk dönthetnek a szociális keretek elosztásáról és a támogatási formákat is maguk határozhatják meg. A szociális biztonság erõsítését szolgálja, hogy márciustól két helyrõl kérhetnek az érintettek támogatást: a jövedelemkompenzációs keret elosztásáról a járások, a kiadáskompenzáló támogatásokról - mint például a lakásrezsi kiegészítése - a helyi önkormányzatok döntenek.

A pénzbeli ellátási formák közül a foglalkoztatást helyettesítõ támogatás (FHT) megmarad, az eddigi „rendszeres szociális segély” azonban megszûnik, és helyette bevezetésre kerül az „egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás”.

 

A kötelezõen nyújtandó ellátásokat 2015. március 1-tõl a járási hivatalok állapítják meg. Ezek az ellátások a következõk:

 

- aktív korúak ellátása,

- idõskorúak járadéka,

- ápolási díj (alapösszegû, emelt összegû és kiemelt ápolási díj),

- közgyógyellátás (alanyi és normatív formák),

- egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

 

A változás tehát az aktív korúak ellátását érinti, a felsorolt többi ellátást az eddigiekben is a járási hivatalok állapították meg. Az ellátásokkal kapcsolatos kérelmek a továbbiakban a kérelmezõ lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál, a közös önkormányzati hivataloknál, a kormányablakoknál, a járási hivataloknál, valamint a települési ügysegédeknél is benyújthatók. A március elsejétõl benyújtott kérelmek - a vonatkozó törvényi szabályok szerint - az illetékes járási hivatalhoz továbbításra kerülnek, az állampolgároknak ezzel kapcsolatban egyéb teendõjük nincs. A benyújtandó okiratok köre, valamint a formanyomtatványok nem változnak. Az ellátások folyósítása a továbbiakban bankszámlára, vagy lakcímre történõ utalással, vagyis postai úton történhet, házipénztárból történõ kifizetésre nincs lehetõség. A járási hivatal munkatársai, valamint a településeken járási ügyfélszolgálatot biztosító állandó és ideiglenes ügysegédeink is várják a hozzájuk forduló állampolgárokat.

Zala Megyei Kormányhivatal



2015-02-27 14:42:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül