Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894347    








Honlapkeszites

A bírósági ülnökök választásáról

Magyarország Alaptörvénye Bíróság fejezetének 27. cikk (2) bekezdése értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.A legutóbb, 2011-ben 4 évre megválasztott ülnökök megbízatása az idén lejár (az új ülnökválasztástól számított 30 nap elteltével), emiatt szükséges az új választás megtartása. A Köztársasági Elnök a bíróságok ülnökeinek megválasztását a 2015. március 7. és 2015. április 30. közé esõ idõtartamra tûzte ki.


A járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzatok képviselõ-testületei választják meg.
A törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei (fõvárosi), illetve megyei jogú városi közgyûlés és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselõ-testületei választják meg.
Az ülnökök megbízatása 4 évre szól.

Ülnököt jelölni az alábbi bíróságokra lehet:

Bíróság megnevezése                                                                Megválasztható ülnökök száma
Nagykanizsai Járásbíróság                                                        14 fõ ülnök + 6 fõ pedagógus ülnök
Zalaegerszegi Törvényszék                                                           5 fõ ülnök + 1 fõ pedagógus ülnök
Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság               5 fõ ülnök

Egy jelölt kizárólag egy bírósághoz választható meg ülnökké.

Jelöltet állíthatnak:
- a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkezõ nagykorú magyar állampolgárok,
- a bíróság illetékességi területén mûködõ helyi önkormányzatok,
- a bíróság illetékességi területén mûködõ egyesületek, kivéve a pártokat.

A fiatalkorúak büntetõ ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén mûködõ alapfokú és középfokú nevelési – oktatási intézmények tantestületei jelölik.

A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsõsorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Jelölt lehet:
Az a 30. évét betöltött, de a 70. életévét még be nem töltött magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvõképességet érintõ gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen elõéletû és nem áll közügyektõl eltiltás hatálya alatt sem.

Jelöléshez szükséges dokumentumok:
- A jelölõ választópolgár, vagy jelölõ szervezet által kitöltött és aláírt „Bírósági ülnökké jelölés” elnevezésû nyomtatvány.
- A jelöltnek a jelölés elfogadásáról szóló írásbeli nyilatkozata („Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról” elnevezésû nyomtatvány).
- A hatósági erkölcsi bizonyítvány annak igazolására, hogy a jelölt büntetlen elõéletû és nem áll közügyektõl eltiltás hatálya alatt.
(A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérõlapon külön – külön be kell jelölni annak igazoláskérését, hogy a jelölt büntetlen elõéletû és nem áll közügyektõl eltiltás hatálya alatt!)

A jelöléshez szükséges nyomtatvány, a jelölés elfogadásáról szóló nyilatkozat, valamint a bírósági ülnökök jogait és kötelezettségeit tartalmazó tájékoztató Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzõi Kabinetjében (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3.) munkaidõben átvehetõ, vagy megtekinthetõ és letölthetõ a www.nagykanizsa.hu honlapról.

A jelölés benyújtásának helye, ideje:
A jelölés Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzõi Kabinetjében (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 3.)
2015. március 31-ig
- személyesen munkaidõben, vagy
- postai úton zárt borítékban Dénes Sándor polgármesternek címezve nyújtható be, utóbbi esetben kérjük a borítékra ráírni: „Bírósági ülnökválasztás”.

A jelöléshez csatolni kell:
- a jelölt elfogadó nyilatkozatát, valamint
- a hatósági erkölcsi bizonyítványt, melynek tartalmaznia kell, hogy a jelölt büntetlen elõéletû és nem áll közügyektõl eltiltás hatálya alatt.
Amennyiben a hatósági erkölcsi bizonyítvány a jelöléshez nem kerül csatolásra, azt legkésõbb az ülnökválasztást tárgyaló közgyûlés napján 12.00 óráig be kell nyújtani, ennek elmaradása esetén a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet.



2015-03-04 11:12:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül