Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891602    








Honlapkeszites

Megalakult a Vállalkozók az Innovációért Nagykanizsán Klub

A követezõ 5-10 évben Kanizsa óriási fejlõdésen mehet keresztül a földrajzi elhelyezkedése, valamint a jelentõs munkaerõ tartaléknak köszönhetõen – jelentette ki Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ az egy hónapja alakult Vállalkozók az Innovációért Nagykanizsán Klub összejöveteleinek helyet adó Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. A klub találkozóján részt vett Dénes Sándor polgármester és Birkner Zoltán kampuszigazgató is.


A csoport létrejöttérõl és célkitûzéseirõl az ötletgazda, Doucha Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke adott tájékoztatást.
– Zalaegerszegen már két éve mûködik a vállalkozók klubja. Az ott szerzett tapasztalataim alapján azt gondoltam, haladéktalanul meg kell ezt nekünk is tenni. Összejöveteleinken havi egy alkalommal 20-25 fõ rendszeresen találkozhat, és baráti hangulatban beszélgethet akár a város vezetése, gazdasági vezetõi jelenlétében a vállalkozókat érintõ kérdésekrõl. A klub nyitott, szeretettel várjuk Nagykanizsáról és környékérõl az érdeklõdõket, a kis- és nagyvállalkozókat egyaránt. A felvetõdött témák között elsõként azt vitatjuk meg, miként lehet csatlakozni a város életében fontos szerepet betöltõ vállalkozásoknak a Területi Operatív Program pályázataihoz.

Dénes Sándor polgármester megjegyezte, valóban fontosak az olyan beszélgetések, ahol a „város” elmondja az elképzeléseit, úgyszintén a vállalkozók is elmondják, mit szeretnének tenni, és ebben mit tud segíteni a város. Ha együtt gondolkodunk, együttmûködünk, az mindannyiunknak jó. A polgármester említést tett még a város költségvetésérõl, adóbevételérõl, az idei évre tervezett felújításokról, beruházásokról, az innovatív vállalkozások erõsödõ szerepérõl. Felvázolta az új befektetõknek nyújtott lehetõségeket, szólt az ipari park bõvítésérõl, mely alapot nyújthat ahhoz, hogy a beruházók idejöjjenek városunkba.

Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ hozzászólásában megjegyezte, 25 év óta most elõször mondhatjuk el, hogy Nagykanizsa térségének Bene Csaba személyében megyei alelnöke van. Ez nem véletlen, Bene Csabát azért támogattuk – magyarázta, hogy ennek a térségnek megfelelõ képviselete legyen a megyei közgyûlésben. Majd két program, a TOP és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatokról adott tájékoztatást a klubtagoknak. – A TOP program keretében Zala megye 23, míg Nagykanizsa 8 milliárd forinttal tud gazdálkodni a következõ idõszakban – jegyezte meg. Ennek egy jelentõs részét, 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell közvetlenül, vagy közvetett módon fordítani. Ez történik itt Nagykanizsán is – mint ahogyan a polgármester úr említette –, az ipari park továbbfejlesztésével, ugyanis ott tartunk – ez egyrészt szerencse –, hogy lassan már nincs üres területünk. 2013-ban döntött az önkormányzat arról, hogy felméri a város környékén lévõ lehetõségeket, mely révén eddig 600 hektárnyi fejlesztésre alkalmas területet tártunk fel. A bõvítésre egy-két milliárd forintot fordíthatunk, mely összegbõl a gazdálkodási környezetet tudja kényelmesebbé, jobbá tenni a város. A másik, GINOP pályázatokat kimondottan vállalkozók vehetnek igénybe. Ezen a területen nagyon szoros együttmûködést kell az önkormányzatoknak és a vállalkozóknak kialakítani. S hogy miképpen lehet fejlõdni, fejleszteni? – erre is adott választ a honatya. A legversenyképesebb terület az innováció mentén történõ fejlesztés, amire jó példa Nagykanizsa. Bizonyos tekintetben akár országos példa is lehet Kanizsa, az egyetemi kampusz és néhány csatolt vállalkozás, melyre az elmúlt hónapokban példát tudtunk felmutatni.
Az országgyûlési képviselõ tájékoztatóját követõen a klubtagok eszmecseréjével folytatódott a találkozó.

B.E.

 



2015-03-14 08:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül